Notícies

L'Ajuntament de Peníscola sol·licita al Ministeri que rectifique el Reial Decret en el qual identifica l'origen de les bandes de música valencianes a Catalunya
28 mayo 2021

L'Ajuntament de Peníscola sol·licita al Ministeri que rectifique el Reial Decret en el qual identifica l'origen de les bandes de música valencianes a Catalunya

  • S'uneix així a la reivindicació de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana

El Govern d'Espanya va declarar les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, a través del Reial Decret 229/2021 de 30 de març d'enguany. 

En la publicació en el BOE s'exposava que l'origen de les bandes de música valencianes es devia a un “moviment mimètic” al de les agrupacions catalanes. 

Des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ja han remés una carta al ministre de Cultura i Esport per a demanar-li, sobre la base d'estudis i investigacions, que rectifique aqueixa afirmació, ja que no s'ajusta a la realitat. 

El Ple municipal celebrat ahir per la vesprada va donar llum verda al tràmit de la mateixa sol·licitud, a través d'una moció conjunta de tots els grups municipals, que va comptar amb el suport unànime de la corporació municipal. 

"En reconeixement a la labor que fan les societats musicals, com a mostra de suport a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i, molt especialment, a la nostra Banda de Música” tal com ha valorat el regidor de Cultura, Ramon Simó. 

Les Societats Musicals Valencianes conformen un extraordinari fenomen associatiu present en el territori de la Comunitat Valenciana, que genera al seu torn espais de relació intergeneracional. Des dels orígens fins al dia d’avui, la música de banda troba la seua màxima expressió, diversitat i grau de desenvolupament en la Comunitat Valenciana, i exerceix d'influència a la resta d'Espanya i fins i tot a nivell internacional.

Les Societats Musicals Valencianes suposen un recurs per al desenvolupament local, tant a través del turisme com de les indústries culturals i altres elements materials imprescindibles per al seu desenvolupament. A més, els recursos que generen reverteixen directament en el territori de la Comunitat Valenciana.

Són més de 1.100 bandes de música, més de 600 centres educatius, més de 40.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis i milers que voluntaris que componen una de les xarxes de voluntariat més extenses del país. 

Per tant, "cal reconéixer la labor educativa, social i cultural, única en el món, que representen les societats musicals de la Comunitat Valenciana, algunes d'aquestes centenàries i bicentenàries, que representen més del 50% del conjunt de societats musicals espanyoles" testifica el document aprovat de manera unànime.

 

Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola