Notícies

La veu i la viola medieval s'uneixen a Peníscola per retre homenatge al mestre valencià Luis de Milán
10 agosto 2011

La veu i la viola medieval s'uneixen a Peníscola per retre homenatge al mestre valencià Luis de Milán

El compositor i violista del Renaixement, Luis de Milán, va publicar a València el 1536 El maestro, el primer llibre per a aquest instrument. Quatre-cents cinquanta anys després de la seua mort, Beatriz Lafont (soprano) i Robert Cases (viola medieval i guitarra barroca) li reten homenatge demà, dia 11, al Saló Gòtic del castell del Papa Luna.  

Aquest concert gratuït –cal retirar prèviament les invitacions- forma part de la programació del XVI Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, que organitzen l’Institut Valencià de la Música, la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de la localitat.  

Lafont i Cases interpretaran una selecció del llibre de música esmentat i mostraran al públic del castell algunes de les obres més belles d’un dels grans mestres de corda polsada del Renaixement espanyol.  

El maestro, que comprén setanta-dues obres musicals, cinquanta d’aquestes només per a viola medieval i vint-i-dos cançons per a cant i viola medieval, “ofereix com a novetat–segons l’expert John Griffiths– que, a part de ser la primera tablatura impresa a Espanya, és la primera música que es coneix amb indicacions verbals dels temps de les obres. També és la primera música coneguda en què s’indica l’ús dels temps variats dins d’una mateixa obra”.

“Les seues cançons són les primeres espanyoles compostes amb acompanyament instrumental que no procedeixen de models vocals i estan escrites amb la melodia cantada inclosa en la tablatura en tinta roja. Aquest format suposa que el cantant i el violista siguen la mateixa persona”.

Beatriz Lafont

Titulada superior pel Conservatori de València Joaquín Rodrigo en l’especialitat de cant, Beatriz Lafont va estudiar amb la soprano Gloria Faubel. Va acabar els estudies de grau mitjà en l’especialitat de guitarra i cant, i va obtindre el segon premi de fi de grau en aquesta última disciplina. Ha rebut classes magistrals de Robert Expert, Donald Sultzen, Wolfrang Rieger, Marta Almajano, Josep Pons, Kamal Khan, Enedina Lloris, Ana Mª Sánchez, Cristina Miatello, Miguel Zanetti, Lambert Climent o Juan Carlos de Mulder.

Va participar en el taller d’òpera del Departament de Cant del Conservatori Superior de Música de València en La flauta màgica de Mozart, en Amahl i els visitants nocturns de Menotti, así com en el Taller del Palau de la Música amb el paper de suor Genovieffa en Suor Angélica de Puccini. En aquest últim auditori va intervindre en el projecte Me llamo Mozart amb el paper de la reina de la nit en La flauta màgica y el de Susana en Las bodes de Fígaro, entre altres òperes. Amb l’Orquestra del Mediterrani va interpretar el Te Deum de Charpentier.

Va ser guardonada, juntament amb el guitarrista Sergio Santas, amb el tercer premi de música de cambra, el guardó al millor intèrpret de la Comunitat Valenciana i el premi al públic en el Concurs Villa de l’Olleria. Ha donat recitals en el Palau de la Música de València, el Cicle de Concerts de la Universitat de València, Alcoi, Ontinyent, Gaibiel, L’Eliana, el Racó d’Ademús o Peralada.

Col·labora eventualment amb el Cor de la Generalitat Valenciana, la qual cosa li ha permés treballar amb músics de la talla de Plácido Domingo, Zubin Mehta o Lorin Maazel. Ha cantat música de Monteverdi i Schütz Steinau amb Evelyn Tubb en la Kammermusik-Akademie-Fränkische-Musiktage, Schloss Kleinheubach i Michelbach (Alemanya). Des de fa dos anys estudia música antiga en el Koninklijk Conservatorium de La Haya (Holanda) amb els professors Michael Chance, Jill Feldman i Peter Kooij.

Robert Cases

Va cursar guitarra en el Conservatori Professional de València amb Mª Ángeles Abad i en el Conservatori Superior d’aqueixa ciutat, amb José Lázaro. Ha donat recitals com a solista a la Fira de València, el Club Diario Levante, el Centre Cultural de La Cañada i l’Auditori del Port de Sagunt.

Va estudiar instruments antics de corda polsada en el Conservatori Professional Arturo Soria de Madrid amb Jesús Sánchez i el 2005 va rebre una beca de l’Institut Valencià de la Música per especialitzar-se en el Conservatori d’Amsterdam amb Fred Jacobs i en el Koninklijk Conservatorium de la Haya amb Mike Fentross i Joachim Held. Ha participat en cursos de perfeccionament amb Ricardo Gallén, David Russell, Roberto Ausell, Manuel Barrueco, Hopkinson Smith o Eduardo Egüez.

És component dels grups de música antiga SchifaNoia, Rotterdam Barroque Ensemble i Allegoria Ensemble. Amb aquest últim, va ser seleccionat el 2010 per al programa Antiqva de la Fundació la Caixa, així com per al festival Fringe Reincken.

Ha col·laborat a Europa amb agrupacions com Kinderkoor Academie Nederland, COQU Ensemble, Ricercare, Nederlandse Bachvereniging, Victoria Musicae o Harmonia del Parnàs, entre altres. Ha tocat en grans produccions com l’òpera Agrippina de Handel sota la direcció de Hernan Schwartzman i Michael Chance; El oratorio David de A. Cuente sota la direcció d’A. Curtis o en l’estrena mundial de l’òpera El triunfo del amor sota la direcció de Marian Rosa Montagut.

Bell concert de Capilla del Sol

Capilla del Sol va oferir en directe, per primera vegada a Europa, la música del virregnat que investiga i recupera aquest grup argentí i que va suposar per al públic del castell del Papa Luna un gran descobriment, atesa la gran qualitat de la música.  

El grup va interpretar una reconstrucció de la litúrgia d’una missa introduint alguns motets i altres peces en llengua indígena d’una gran bellesa executades per instrumentistes de gran nivell.

Malgrat que l’orgue es va espatllar en la primera obra, el concert va ser tot un èxit. Van lluir especialment la soprano i el director, que es va lluir amb el flautí.

Les composicions musicals, procedents de les missions de Chiquitos i de Moxos –polifonies del segle XVII i principis del XVIII–, van ser recuperades el segle XX i havien sigut mantingudes majoritàriament per la tradició oral.

Concert de Beatriz Lafont i Robert Cases:
·    Dijous, 11 d’agost (entrada gratuïta, amb retirada prèvia d’invitacions)
·    21.00 hores
·    Saló Gòtic del Castell del Papa Luna de Peníscola

Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola