Notícies
Erika Escribá-Astaburuaga i Orhan Memed interpreten l'Amor de tres nacions en el Festival de Peníscola
La soprano valenciana Erika Escribá-Astaburuaga i el clavecinista Orhan Memed ofereixen demà, divendres 5 d'agost el primer dels quatre concerts gratuïts -prèvia retirada d'invitacions- del XVI Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, que organitzen l'Institut Valencià de la Música, la Diputació de Castelló i l'Ajuntament.
La sessió, de quaranta-cinc minuts, es durà a terme en el Saló Gòtic del castell del Papa Luna, a les nou de la nit, amb la intenció d'atraure els visitants de l'espai històric i complementar l'oferta musical nocturna del festival.
El programa inclou obres de John Dowland (1563-1628), Henry Purcell (1659-1695), George Frideric Handel (1685-1759), Antonio de Literes (1673-1747) i Jean Philippe Rameau (1683-1764), a més d'algunes peces anònimes.
“L'amor en les seues diverses formes ha sigut el subjecte de gran part de la millor poesia mai escrita. Que els compositors hagen intentat convertir aquestes formosos textos en música testimonia la necessitat dels artistes d'explorar i expressar les diverses games de la passió amorosa. Hem intentat aprofundir en aquestes emocions a través dels cors i les ments de compositors dels segles disset i divuit de tres nacions: Anglaterra, Espanya i França”, explica el clavecinista.
Erika Escribá-Astaburuaga
Nascuda a València, Erika Escribá-Astaburuaga va estudiar cant en el Conservatori Superior de València amb la soprano Gloria Fabuel i es va perfeccionar amb Ernesto Palacio i Ileana Cotrubas.
Va ser seleccionada per l'Accademia Santa Cecilia di Roma sota la guia de Renata Scotto. Va obtindre una beca de l'Academie Musicale de Villecroze, on va seguir cursos amb Dalton Baldwin i Lorraine Nubar, així com una especialització en òpera barroca sota la direcció de Christophe Rousset.
Guanyadora de concursos internacionals a Espanya i França, va fer el seu debut operístic a Catalunya amb el paper de Manon en l'òpera homònima de Jules Massenet. El 2009, va ser Norina en el Teatro Real de Madrid en l'òpera Don Pasquale de Donizetti.
El seu repertori abraça des de la música antiga fins als compositors contemporanis. Sent predilecció per la melodia francesa, els lieder, la cançó espanyola, el repertori barroc, la sarsuela barroca i l'òpera francesa i italiana.
El 2009 va donar un recital amb un programa de melodia francesa i cançó espanyola en el Palau de les Arts Reina Sofia de València i va interpretar àries d'òpera de Mozart sota la direcció de Rousset, a més de realitzar una gira de concerts amb Les Talens Lyriques cantant las Leçons de ténèbres de Marc-Antoine Charpentier a la Capella Reial de Versalles, el Festival Bilbao Ars Sacrum, la Semana de Música Religiosa de Cuenca i el Wigmore Hall de Londres.
Ha gravat amb grups com Collegium Instrumentale, Orquestra la Dispersione, Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana sota la direcció de Manuel Galduf i Capella de Ministrers.
Orhan Memed
El clavecinista, pianista i musicòleg, Orhan Memed (1966), viu a París des de 1992. Després d'estudiar piano i violí en la Universidad Southern Califòrnia i el doctorat de musicologia en la d'Oxford, cursa clavicèmbal amb Huguette Dreyfus en la capital francesa, on aconsegueix la Médaille d’or à l’unanimité avec félicitations du jury i el Prix d’excellence.
Va començar la seua carrera com a concertista al mateix temps que va ser nomenat editor i director d'Éditions de l’Oiseau-Lyre. Les seues investigacions i publicacions engloben la música anglesa del segle XVII, la francesa del segle XVIII i la tradicional de Macedònia.
Ha impartit diversos cursos d'història de la música i història de l'òpera en la Vassar College-Wesleyan University Programme a París des de 1998. Ha impartit nombroses classes magistrals i ha intervingut com a ponent en conferències, col·loquis o seminaris sobre temes com la interpretació de la música anglesa del segle XVII, Johann Sebastian Bach, la música vocal de François Couperin o l'ensenyament de Nadia Boulanger.
Va ser durant deu anys director artístic de l'Académie Musicale de Villecroze (França). És productor i coautor de pel·lícules documentals sobre artistes com Christa Ludwig, Hugues Cuenod, Betsy Jolas, Keiko Abe i Jessye Norman. Va interpretar la música de Rameau, François Couperin i Bach en la pel·lícula documental d'Olivier Horn Quand l’Europe parlait français.
Va gravar les Variations Goldberg de Bach el 2006 i té com a projecte enregistrar en disc les Partitas d'aquest ultim compositor el 2011.
· Divendres, 5 d'agost
· 21.00 hores
· Saló Gòtic del castell del Papa Luna, Peníscola