Notícies
El piromusical obre el XVI Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola
Un magnífic espectacle piromusical servirà, un any més, d’aperitiu del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola que, entre els dies 3 i 12 d’agost, oferirà deu concerts en el castell del Papa Luna i l’església de Santa Maria, organitzats per la Diputació de Castelló, l’Ajuntament i l’Institut Valencià de la Música.
Durant una mica més de vint minuts, demà, dimarts dia 2, a partir de les 24.00 hores, Pirotecnia Tomás dispararà a la platja Nord de Peníscola 3.135 unitats, un total de 1.458 quilos de material pirotècnic, per acompanyar les vuit peces del compositor barroc Johann Sebastian Bach.
La pirotècnia intentarà superar l’èxit d’anys anteriors amb efectes com monotirs de salze, crosetes de kamuro, crisantems de craker, foc aeri, foc aquàtic, dàlies, llaços i llàgrimes de diversos colors, perles blanques sobre simulacre d’incendi i xiulet roig, per rematar amb un generós bombardeig de color i tro.
Deu concerts
A l’endemà del piromusical començaran els concerts de la setzena edició del festival. El dia 3, el grup valencià Capella de Ministrers, dirigit per Carles Magraner, oferirà en el pati d’Armes del castell del Papa Luna un concert titulat La batailla en spagnol, constituït per ensalades musicals de Mateu Fletxa el Vell i Bartomeu Càrceres.
Dirigida per José Hernández-Pastor, Cantoría Hispánica, en una sessió patrocinada pel Centre Nacional de Difusió Musical, interpretarà, el dijous dia 4, un concert dedicat al gran polifonista espanyol del Renaixement, Tomás Luis de Victoria, a l’església de Santa Maria.
El concert de la soprano Erika Escribá-Astaburuaga i el clavecinista Orhan Memed del dia 5, titulat Amor de tres naciones, serà el primer dels quatre gratuïts, després de retirada prèvia d’invitació, que se celebraran en el Saló Gòtic del castell, una mica més prompte, a les 21.00 hores.
Amb el mateix horari i també gratuït, Capella de Ministrers tornarà a aquesta edició del festival el dia 6 amb La harpe de mélodie, que reuneix música dels temps del papa Luna, amb motiu del sisé centenari de l’arribada de Benet XIII a Peníscola.
El festival tornarà al pati d’Armes del castell el dia 7, amb el grup britànic Voces8, que interpretarà música de la cort renaixentista anglesa.
En un altre concert gratuït, en el Saló Gòtic, Lux Venti, un dels més prometedors grups valencians del moment, tocarà el dia 8 peces agrupades sota el títol Los curiosos ministriles.
Procedent d’Argentina, Capilla del Sol oferirà el dia 9 en el pati d’Armes del castell, música de virregnats procedent de diversos arxius musicals americans.
Victoria Musicae commemorarà el dia 10, a l’església de Santa Maria, el quart centenari de la mort de sant Joan de Ribera, més conegut com el Patriarca, amb un programa que comprén obres de mestres de capella del Reial Col·legi Seminari de Corpus Christi de València i Joan Batista Comes.
Una altra commemoració tindrà cabuda a l’endemà, a càrrec de Beatriz Lafont (soprano) i Robert Cases (viola medieval i guitarra barroca) en un altre concert gratuït en el Saló Gòtic del castell, en aquest cas, dels 450 anys de la mort del gran mestre de corda polsada Luis de Milán.
Els grups italians Il Suonar Parlante (octet de violes de gamba) i Cuncordu de Orosei tancaran el festival amb el programa Voces del Mediterráneo, amb polifonia tradicional de Sardenya i Sicília i música del sud d’Itàlia dels segles XV i XVI, en un concert patrocinat per Casa del Mediterráneo.
Piromusical
· Dimarts, 2 d’agost
· 24.00 hores
· Platja Nord de Peníscola