Notícies

;
23 febrero 2010

Peníscola acull el ple del Consell Valencià de Cultura

El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit avui en sessió ordinària al Castell de Peníscola, ha manifestat la seua preocupació per l'estat de deterioració en el qual es troba el Col·legi de l'Art Major de la Seda de València, i ha instat les administracions a adoptar mesures urgents que permeten rehabilitar l'edifici i dotar-lo, posteriorment, d'un ús social i cultural.
Així mateix, els membres que han assistit a la reunió plenària, un total de 15, han acordat col·laborar en la recuperació de l'edifici mitjançant una donació de 100 euros per cada membre i han instat tant les entitats públiques com privades a implicar-se en la rehabilitació de l'entitat.
La institució consultiva ha recordat l'interès que sempre ha mostrat per la recuperació del Col·legi i en aquest sentit, ha reclamat, com va fer el 2001 mitjançant l'aprovació d'un informe, la necessitat de divulgar l'art de la seda de la Comunitat Valenciana a través d'aquesta entitat, l'edifici de la qual va ser proclamat el 1981 Monument Historicoartístic i les col·leccions que alberga van ser declarades d'interés museístic per
Decret de la Generalitat Valenciana el 1995.
Com a màxim òrgan consultiu de la Generalitat Valenciana, el CVC argumenta que l'art de la seda forma part de la història econòmica de la Comunitat Valenciana, especialment durant el segle XVIII, qualificat de segle d'or de la seda, segons s'arreplega en l'informe de 2001.

Per altra banda, el ple ha aprovat diversos informes sobre el patrimoni valencià, entre els quals destaca el document que fa referència a la possible declaració de Bé d'Interès Cultural Immaterial la festa del Corpus Christi de València, realitzat a petició de la Direcció general de Patrimoni Cultural Valencià.
En l'escrit, la institució consultiva recorda a les administracions l'elaboració el 2004 (http://cvc.gva.és/arxius/166.pdf)  d'un document en el qual sol·licitava la possibilitat de declarar BIC aquesta festivitat, atés que representa una important quantitat d'elements culturals tant materials com immaterials, a més de caracteritzar-se per exercir un paper vertebrador dels grups socials amb alta participació ciutadana, com són actualment les entitats culturals i associacions de veïns.
En resum, el CVC ratifica en aquest informe l'exposat en l'escrit de 2004 i informa a la directora general de Patrimoni de les converses que ha mantingut el president de la institució consultiva, Santiago Grisolía, amb l'arquebisbe de València en relació amb aquesta proposta.

Respecte al Palau de Betxí (Castelló), edifici que va ser declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) el 1997, la institució consultiva considera d'especial rellevància la seua recuperació per a destinar-lo posteriorment a usos públics. Així mateix, insta l'ajuntament del municipi a redactar, amb previ assessorament dels òrgans autonòmics en competències urbanístiques, el Pla Especial del BIC, com recull la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, amb la possibilitat d'expropiar.

Visita Peníscola
Els membres de la institució han estat rebuts per l'alcalde de Peníscola, Andrés Martínez que, juntament amb el president del CVC, Santiago Grisolía, ha descobert una placa commemorativa en record de la visita.
Posteriorment, s'ha iniciat un torn d'intervencions, en el qual Santiago Grisolía ha ressaltat la necessitat per part del CVC de conéixer la labor dels municipis en el desenvolupament de la cultura, que comporta un creixement de la riquesa. A més, ha recordat el paper fonamental que va exercir García Berlanga en la difusió de la cultura mentre va ser membre de la institució consultiva.
Per la seua banda, Andrés Martínez, que ha rebut la medalla del CVC, ha agraït a la institució consultiva el seu desplaçament a la ciutat per a celebrar la seua sessió plenària, i ha destacat la importància de la labor de recuperació del patrimoni del municipi amb el propòsit d'afavorir i consolidar el seu creixement.
Finalment, el cronista oficial de Peníscola, Juan Bautista Simó, ha ressaltat la contribució de l'ajuntament en el reconeixement de la cultura i patrimoni historicoartístic. Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola