Notícies

;
24 noviembre 2009

El Consell de Turisme surt per primera vegada de la ciutat del Túria i se celebra a Peníscola



La consellera de Turisme, Belén Juste, ha afirmat que malgrat les negatives perspectives de l'inici de l’any, "els resultats que ens acompanyen fan albirar un balanç final molt per sobre del que s’esperava".

Belén Juste ha explicat que les previsions indiquen que podem tancar l'any amb un increment de més del 5% del nombre de turistes, "a causa de la positiva evolució de la demanda nacional i a una reducció a la meitat del percentatge de descens de la demanda estrangera, i açò ha estat possible gràcies a l'aplicació de polítiques turístiques adequades i a la fortalesa del nostre sector".

La consellera ha realitzat aquestes declaracions durant la reunió del Consell de Turisme de la Comunitat Valenciana que s'ha celebrat aquest matí al Castell de Peníscola.

Durant la seua intervenció, Juste ha assenyalat que des del govern valencià "hem sabut donar resposta a l'aparició de la crisi amb les estratègies contemplades en el Pla Confiança".

En aquest sentit, la consellera ha ressaltat que a l'inici de l'any, gràcies del Pla Confiança es va engegar el pla de suport als sectors productius, on el turístic ha rebut 35 milions d'euros, que s'han incrementat als 79 milions del pressupost de 2009 inicialment consignat, el qual ha significat un augment de més del 45% del pressupost ordinari per a plantar cara a una "situació d’excepcionalitat", amb unes "mesures excepcionals".

La titular de Turisme ha posat l'accent en els cinc grans pilars en els quals s'estructura la política turística del Consell: promoció, sector empresarial, municipis, innovació i la transversalitat.

Cinc pilars bàsics de la política turística de la Comunitat

Juste ha explicat que la promoció turística és necessària en un context com l'actual, de difícil conjuntura econòmica, perquè la imatge de la Comunitat Valenciana assolisca elevats nivells de rellevància, projecció i dimensió en els diferents mercats turístics nacionals i internacionals.

"En el context actual hem d'assegurar-nos que cada euro invertit en màrqueting tinga la major tornada possible" ha assenyalat Belén Juste "per això, l'eina per a promocionar la nostra imatge en els diferents mercats és el Pla d'Imatge i Posicionament".

Juste ha ressaltat l'èxit d'aquest pla que permet comunicar tota l'oferta de turisme familiar, esportiu, rural, de salut o de negocis "en els quals la Comunitat ja és un referent i on ja està competint amb èxit, com ja hem demostrat" ha comentat la consellera de Turisme, que ha recordat també l'èxit de fórmules noves com el co-màrqueting que permet aprofitar la sinèrgia d'administracions diferents i operadors turístics amb l'objecte d'incrementar la promoció de la Comunitat en un any de crisi en el qual és especialment necessària.

A més, la consellera ha anunciat que el president "inaugurarà demà una nova oficina IVEX- Tourist Info a Munich per a potenciar la imatge de la promoció exterior de la Comunitat en el mercat alemany, el tercer mercat emissor amb un 9,75% dels turistes estrangers que rebem".

La titular de Turisme ha explicat que de cara a l'any 2010 hem de continuar en aquesta línia de col·laboració amb el sector i amb les diferents administracions públiques per a realitzar campanyes conjuntes de publicitat i de co-màrqueting.

Per a la consellera de Turisme el segon pilar bàsic de la política turística és el suport als municipis per al desenvolupament turístic.

Juste ha ressaltat que el Pla Confiança ha permès l'engegada del Pla de suport a la Inversió Productiva (PIP), amb caràcter bianual, a través del qual s'han concedit ajudes a 27 municipis per valor de 2.450.000€.

"També s'han destinat 17 milions per a reforçar actuacions ja previstes i possibilitar-ne de noves, tant en el litoral com en l'interior, afavorint la complementarietat entre ambdues destinacions i enriquint-les mútuament", ha assenyalat Juste.

A més, Belén Juste ha destacat el compliment de projectes anunciats en l'anterior Consell de Turisme com la creació del club d’allotjament d'interior de la comunitat, l'engegada de la xarxa de centres de bicicletes tot terreny (BTT) i la constitució dels Convention Bureau d'Interior en les tres províncies per a millorar la quota de mercat en el turisme de reunions, congressos i convencions. Actualment estan en funcionament el de València i Castelló i està previst que el d'Alacant inicie la seua activitat el 2010.

La consellera ha assenyalat que gràcies al Pla Confiança s'han subscrit 80 convenis amb municipis d'interior per import de 3 milions i 46 convenis amb municipis de litoral per import de 6 milions d'euros.

Així mateix, Juste s'ha referit a actuacions que beneficien tots els municipis com el pla de senyalització turística, que enguany ha permés la signatura de 22 convenis, l'execució dels quals continuarà el 2010, els convenis de compensació financera amb els 184 municipis turístics per un import de quasi 5 milions i mig d'euros i els 7 plans de competitivitat en destinació.

A més, Belén Juste ha ressaltat com a exemple de la col·laboració entre la Conselleria i els municipis, la xarxa de 175 oficines de Tourist Info que, gràcies al Pla Confiança, han tingut un important impuls i ampliació, amb l'obertura de 19 noves oficines.

Respecte al tercer pilar de la política turística, la col·laboració estreta i permanent amb el sector empresarial turístic, la consellera ha destacat que és la peça clau en l'èxit del turisme de la Comunitat.

Belén Juste ha destacat que en l'últim Consell de Turisme "es va posar de manifest la necessitat de desenvolupar el pla de competitivitat 2009-2011 i avui, després d'un treball de consens amb el sector, aquest pla ja és una realitat amb un avançadíssim estat d'execució".

En aquest sentit, la consellera ha detallat algunes actuacions que s'han portat a terme en el marc del Pla de Competitivitat com la signatura de convenis amb les principals associacions empresarials, les ajudes a empreses i associacions, l'aprovació dels decrets reguladors d'establiments de restauració i d'habitatges turístics.

En aquest punt, Juste ha anunciat que "estem treballant en el primer decret de regulació del turisme actiu a la Comunitat Valenciana que en breu estarà definitivament redactat i consensuat".

Aquestes iniciatives es completaran amb la imminent publicació de l'ordre de distintius d'establiments turístics de la Comunitat valenciana i, com a novetat, es portarà a terme la modificació del decret de preus i reserves.

Per altra banda, Juste ha posat l'accent en la importància de la formació per a un sector turístic competitiu i fort i en aquest sentit ha destacat la Xarxa de centres de formació turística CdT.

En aquest context, Belen Juste ha anunciat als membres del Consell de Turisme el nou projecte CdT E-formació que oferirà un aprenentatge interactiu i flexible que arribarà a tots els punts de la Comunitat a través de l'ús d'eines multimèdia i accés a internet.

Com quart pilar la titular de Turisme ha destacat la innovació, que al costat dels tres pilars anteriors (promoció, municipis i empreses) es complementen amb una iniciativa nova i fonamental l'activitat de la qual acaba d'arrancar amb força: l’INVAT.TUR (Institut Valencià de Tecnologies Turístiques), inaugurat el passat mes de setembre.

La consellera de Turisme ha comentat que el foment de la innovació "ens distingirà d'altres destinacions turístiques i ens permetrà continuar a l'avantguarda del desenvolupament turístic europeu". En aquest camp, l’INVAT.TUR, amb una inversió propera als sis milions i mig d'euros, té la missió de ser el cervell del turisme valencià, l'ens responsable de generar coneixement i transferir-lo a tots els àmbits.

L'institut desenvoluparà activitats com són l'execució d'estudis dins de l'àrea d'intel·ligència de mercats, la vigilància tecnològica de l'entorn i la difusió de la cultura de la innovació en el sector. "Un repte, en estreta col·laboració amb el sector, que suposarà una aposta ferma per la innovació i per asseure bases per a mantenir la competitivitat del sector ", ha comentat Belen Juste.

Respecte a l'últim pilar, la transversalitat, la consellera Belen Juste ha manifestat que totes les conselleries realitzen actuacions que redunden directament en benefici del turisme. Així, Juste ha comentat que el pressupost destinat a Turisme a la Comunitat no es limita a la dotació d'aquesta Conselleria sinó també a les contribucions realitzades per la resta de conselleries en aspectes com la millora de les infraestructures, l'oferta cultural o la celebració de grans esdeveniments.

La consellera ha destacat la Comissió Interdepartamental com a una veritable actuació conjunta de govern i que té com a objectiu fer més visibles els esforços que des de tots els àmbits està fent el Consell per a situar la Comunitat entre l'elit de les destinacions internacionals.

Finalment, Juste s'ha compromés a continuar responent a les peticions concretes del sector i altres administracions públiques en temes com els quiosquets, la nova aplicació de la llei del tabac que vol portar a terme el govern central o qüestions vinculades al medi ambient. Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola