Notícies

;
08 noviembre 2008

Comencen la restauració i rèplica del peiró de l'assagador

L'edil de Cultura, Matilde Guzmán, juntament amb el primer tinent d'alcalde, Romualdo Forner i acompanyats per Francisco Medina, director territorial de Cultura i especialista en restauració de béns culturals, han lliurat al taller de picapedreria, les tres peces del peiró medieval conservades a fi de procedir-ne a la reconstrucció i posterior implantació en el basament preparat en la cruïlla de la nova carretera amb Benicarló i l'històric camí de l'assagador.
Al lliurament de les peces conservades al taller, van acudir també Juan José Simó en qualitat de propietari de les tres peces que la seua família ha conservat des de 1910 i Juan B. Simó, cronista oficial i descobridor, el 1979, de les restes de l'obra de picapedreria que ell mateix ha qualificat en diversos dels seus articles com a “mèrit historicoartístic extraordinari”.
Els fragments de la creu conservats, aproximadament un 50 % de la peça, corresponen a dos coronaments i a la part de la rematada inferior del braç vertical. Falta la part central que conforma el cos de la creu i la part inferior, espigó on estaria llaurat el capitell.
Aquestes restes gòtiques del s. XV, estudiades per Simó Castillo, estan profusament historiades amb personatges bíblics i ornamentades amb fulles d'acant, si bé la identitat de les imatges es fa dubtosa a causa del estat erosionat i la pèrdua de definició de les formes, hi ha diferents detalls en els fragments, com restes de policromia.
Una vegada realitzada la intervenció primera de neteja, amb eliminació de sals solubles, desinfecció de floridures i llims i de concrecions, procedirem a verificar diferents hipòtesis.
El procés continuarà amb la consolidació, protecció, encoladures, segellat i reposicions.
Una vegada restaurats els fragments originals es realitzarà una rèplica de la creu amb la reproducció de les parts que falten.
Part d'especial interés del peiró resideix en la talla del nou capitell. El meticulós procés a portar a terme en el disseny de la rèplica del singular peiró peniscolà compta amb la col·laboració i l'assessorament del cronista oficial local, descobridor i impulsor de l'obra que ens ocupa i autor de diversos treballs publicats sobre aquestes obres d'art, entre aquests, la seua aportació documental sobre la construcció del peiró de Xiva de Morella.
Segons l'edil de cultura, “l'Ajuntament de Peníscola considera com un deure inel·ludible restituir al patrimoni local aquest monument, fins a ara oblidat, considerat un símbol espiritual, històric i característic de la ciutat” tasca que “sens dubte seria impossible sense la col·laboració constant i encoratjadora de Juan Bautista Simó, qui lidera el projecte”.


Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola