Notícies

;
29 julio 2008

La Generalitat i la Caixa recuperen àrees degradades de la Serra d’ Irta i en fomenten l'ús recreatiu

La Generalitat i l'Obra Social la Caixa han desenvolupat un projecte per a la recuperació de zones degradades del Parc Natural de la Serra d'Irta i per al foment de l'ús turístic i recreatiu d'aquest espai natural protegit.

La Caixa ha invertit un total de 178.475,71 euros en el projecte Condicionament d'Àrees Degradades en l'àmbit del Parc Natural de la Serra d'Irta que ha estat inaugurat avui per la secretaria autonòmica de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, Mª Ángeles Ureña.

En l'acte de presentació, la secretària autonòmica ha estat acompanyada per la directora general de Gestió del Mitjà Natural de la Conselleria, Mª Àngels Centeno, el delegat general de la Caixa a València i Castelló, José Francisco Macario, i l'alcalde de Peníscola i president de la Junta Rectora del Parc Natural, Andrés Martínez.

Mª Ángeles Ureña ha destacat la importància de la col·laboració entre les diferents administracions públiques i els agents socials i econòmics en projectes de protecció de la naturalesa “perquè entre tots podem impulsar polítiques mediambientals més efectives”.

“Gràcies al compromís de la Caixa amb el medi ambient i a la decidida aposta per la naturalesa de la Generalitat, estem engegant projectes que ajuden a protegir, millorar i difondre la nostra xarxa d'espais naturals protegits, que es troba entre les més importants d'Europa”, ha continuat la secretària autonòmica.

Ureña ha explicat que els objectius del projecte de regeneració ambiental de la Serra d'Irta han estat bàsicament dues: “d'una banda, retornar al seu estat original natural zones degradades i, per un altre, habilitar noves àrees per a fomentar l'ús social d'aquest Parc Natural”.

En concret, s'han restaurat tres pedreres de préstec que ocupaven una superfície de 235m2, de les quals s'extreia terra per a la reconstrucció de senderes i camins del Parc Natural, a través de la reposició de la capa de terra fèrtil i la plantació de vegetació pròpia de la Serra d'Irta.

En les zones de Torrenova i del Barranc d’ Irta s'han realitzat treballs de neteja, aplanament i anivellació del terreny i s'han construït un mur de maçoneria i un ferm d'arenes i graveta. A més, en ambdós llocs s'han creat places d'aparcament, entre les quals hi ha zones reservades a persones amb discapacitat, i s'ha col·locat un guardacontenedor.

Així mateix, a la zona de la Caserna del Pebret s'ha creat un àrea recreativa i un aparcament, amb la finalitat de fomentar el gaudi del Parc Natural per part de les persones que el visiten. En l'àrea recreativa, s'ha col·locat mobiliari respectuós amb l'entorn natural i adaptat per a persones amb discapacitat, igual que el pàrquing.

Finalment, s'han tancat els accessos a la línia de costa del Parc Natural per a protegir-la a causa de el seu gran valor mediambiental. Concretament, s'ha col·locat una talanquera de fusta de 128 metres que impedirà el pas als vehicles, cosa que beneficiarà la fauna i la flora de la Serra d'Irta.

6 milions d'euros

El projecte de regeneració del Parc Natural de la Serra d'Irta forma part d'un conveni marc subscrit entre la Generalitat i la Caixa per a impulsar programes de conservació i gestió d'espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana.

En total, l'Obra Social la Caixa invertirà 6 milions d'euros en tres anys. Entre altres espais naturals protegits de la Comunitat, es beneficiaran, a més de la  Serra d'Irta, els Parcs Naturals de la Serra Calderona, Hoces del Cabriel, el Carrascal de la Font Roja, les Llacunes de La Mata de Morella i Torrevella i la Marjal de Pego-Oliva.

Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola