Notícies

;
08 febrero 2008

Rehablitació de les muralles del Conjunt Històric de Peníscola

Dins del Pla Nacional d'Arquitectura defensiva del Ministeri de Cultura, el primer programa d'actuació que s'ha engegat és el corresponent a Muralles Urbanes. Aprofitant aquesta iniciativa, l'Ajuntament de Peníscola ha presentat una proposta pionera a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat amb la qual proposa la rehabilitació de la façana nord de la fortificació.
Amparo Bayarri, la regidora de Patrimoni, es va reunir amb la directora general autonòmica en la matèria, Paz Olmos, amb qui va revisar la proposta municipal i l'estudi d'actuacions proposades per al conjunt històric de Peníscola. “Hem dut els deures fets, l'estudi que hem presentat ha estat la primera proposta que ha rebut la Generalitat en la matèria” explica la regidora.

La proposta va ser rebuda amb molta expectació i els tràmits s'iniciaran en breu, “a Consellería es van quedar encantats amb el projecte, en breu iniciarem el tràmit burocràtic breu per a poder iniciar l'obra com més prompte millor. No tenim terminis d'inici, però sí el compromís de tramitar la nostra proposta immediatament. La fortificació del nucli antic i el Castell de Peníscola és un dels majors atractius turístics del nostre municipi, és de vital importància la seua rehabilitació i conservació” informava Bayarri.

A través del govern autonòmic es tramitarà la sol·licitud de finançament de l'obra que contempla la restauració de les fortificacions de la cara nord; la restauració ambiental del carrer de la Porteta i l'entorn de les bateries de Sant Ferran i els Fossats; el condicionament ambiental de l'àrea de la bassa portuària i la recuperació de la font de Sant Pere. Obra que es preveu executar per fases.

Les intervencions urgents de consolidació i reforç de les muralles que ja s'han efectuat entre els anys 1994 i 2002 han estat promogudes pel Patronat Municipal a la zona sud-oest, pel Ministeri de Cultura en el tram est i per la Conselleria de Cultura en el tram sud de la ciutadella. Després d'aquestes intervencions ha quedat gran part de la muralla renaixentista per restaurar, des del nord fins al sud-oest i és aquest tram el que es pretén rehabilitar per a completar l'obra. Aquesta façana de la ciutat va ser projectada per l'enginyer italià Baptista Antonelli el 1578 i és un exemple d'arquitectura militar promoguda per Felip II, dins del seu pla d'actualització de les defenses medievals dels regnes peninsulars. Una intervenció unitària que va incloure tota l'àrea militar del Parc d'Artilleria i que ara per ara té un incalculable valor arquitectònic, històric i paisatgístic.

“L'obra que promou el consistori pretén finalitzar la rehabilitació del conjunt. La documentació ha estat lliurada en termini i el primer contacte ha estat satisfactori, el pròxim pas és esperar la resolució que es preveu favorable del Ministeri i l'inici de les obres. Estic segura que el Conjunt Històric de Peníscola es mereix la inversió i molt prompte iniciarem les obres” confia Bayarri. Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola