Notícies

;
12 julio 2007

El peiró de l'assagador de la Creu recupera l'esplendor de l'edat mitjana

La construcció del vial Peníscola-Benicarló que actualment s'està executant ha provocat el trasllat i la recuperació del peiró de l'assagador de la Creu, un monument i símbol espiritual popular amb graderia originària del segle XV que ha passat desapercebut durant molt temps per tots aquells que circulaven pel camí Vell que uneix les dues poblacions veïnes.

La Regidoria de Patrimoni ha invertit prop de 35.000 euros en aquest projecte iniciat en l'anterior legislatura per l'edil de l'àrea Manolo Roca, que contempla a més la millora de l'entorn.  Segons  les declaracions de l'actual responsable de Patrimoni, Amparo Bayarri, “l'ampliació del traçat de l'antic camí suposava la desaparició d'aquest monument per la qual cosa s'ha ubicat el peiró al costat de la carretera i es pretén amb aquesta acció enaltir el valor històric i cultural que posseeix el monument”.

Reproducció de la creu policromada original
La preservació de les pedres medievals va més enllà del desplaçament a un espai immediat al costat de la carretera. El projecte contempla a més la conservació de la graderia i el basament, respectant sempre l'originària construcció i orientació, i la posterior reposició de la creu del peiró primitiva. El monument està situat ara sobre una basa d'un metre d'altura recoberta amb pedra en sec i en breu lluirà un espai enjardinat en el qual es plantaran espècies vegetals autòctones de la zona, alguna de les quals components de la singular Tisana del Papa Luna ja que la creu és originària de l'època del pontífex.

La segona fase de la recuperació del peiró consistirà en la reproducció de la creu original de la qual encara es conserven tres trossos, que es van salvar de l'impacte del llamp que la va destruir el 1910 i que va obligar a la reposició fins a dues vegades perquè va ser demolida de cap nou amb la Guerra Civil. La nova creu estarà, a més, dotada de la policromia que la va caracteritzar en la seua època d'esplendor durant l’edat mitjana.
Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola