Notícies

Peníscola rep el guardó Iglú Verd per superar el repte de recollida selectiva d'envasos de vidre durant la campanya Banderes Verdes
10 noviembre 2021

Peníscola rep el guardó Iglú Verd per superar el repte de recollida selectiva d'envasos de vidre durant la campanya Banderes Verdes

  • Aquesta iniciativa premia l'esforç de l'hostaleria local i e mateix consistori pel seu compromís amb el reciclatge d'envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic.
  • Durant els dos mesos de duració de la campanya s'ha aconseguit recuperar en la localitat 115.600 kg d'envasos de vidre
  • Un total de 139 restaurants, bars i quiosquets peniscolans van participar aquest estiu en col·laboració amb l'Ajuntament de Peníscola i Ecovidrio.

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, ha fet lliurament a l'Ajuntament de Peníscola del guardó Iglú Verd per superar el repte de recollida selectiva d'envasos de vidre establit durant la campanya Banderes Verdes, que va tindre lloc durant els mesos de juliol i agost.

Un total de 139 restaurants, bars i quiosquets peniscolans van participar aquest estiu en la campanya en col·laboració amb l'Ajuntament, amb l'objectiu d'incrementar els nivells de recollida selectiva d'envasos de vidre i mobilitzar al sector hostaler.

Durant els dos mesos de duració de la campanya s'ha aconseguit recuperar en la localitat 115.600 kg d'envasos de vidre, la qual cosa ha possibilitat que Peníscola aconseguisca l'Iglú Verd pel seu compromís amb el medi ambient i el reciclatge de vidre.

Aquesta iniciativa, el propòsit de la qual és guardonar l'esforç de l'hostaleria local i l'activisme dels municipis costaners per la sostenibilitat durant l'estiu, ha comptat amb la participació de 127 consistoris i més de 13.000 establiments hostalers de fins a cinc comunitats autònomes, Balears, Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia. En la Comunitat Valenciana, han sigut 39 els municipis participants.

L'acte de lliurament del guardó ha comptat amb l'assistència del tècnic de gerència d’Ecovidrio, Manuel Sala, i de l'alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, el regidor de Medi Ambient, Miguel Castell, i l'edil de Serveis de la localitat, Jorge Rovira.

La campanya Banderes Verdes en la Comunitat Valenciana ha aconseguit incrementar la recollida un 11%, de mitjana en les localitats participants fins a aconseguir un total de 9.686 tones d'envasos de residus d'envasos de vidre. El reciclatge d'aquest material i el seu ús com a matèria primera per a fabricar nous envasos ha evitat l'emissió de 5.792 tones de CO₂, equivalents a retirar de la circulació més de 2.700 cotxes durant un any. Així mateix, s'ha aconseguit un estalvi energètic de 7.132 MWh i s'han evitat l'extracció de 11.983 tones de matèries primeres.

Durant la campanya Banderes Verdes, Ecovidrio -en col·laboració amb els ens locals - va habilitar durant els mesos de juliol i agost en els municipis participants, més de 200 contenidors i va repartir 345 poals adaptats a les necessitats dels professionals hostalers. Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l'entitat va recórrer els establiments hostalers per a informar de la campanya i fomentar-ne la participació.

Banderes Verdes, un moviment per la recuperació verda

Aquest estiu, Banderes Verdes ha continuat consolidant-se com una de les iniciatives clau de l'aliança d’Ecovidrio amb l'hostaleria, en un context marcat pel començament de la recuperació del turisme després de la pandèmia i la necessitat d'una transició verda. A nivell nacional, un total de 127 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents (Catalunya, Balears, Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia), han competit per fer-se amb una de les vuit banderes verdes d’Ecovidrio, per a la qual cosa han comptat amb la participació de més de 13.000 establiments hostalers.

En total, s'han recollit a través del contenidor verd 31.045 tones d'envasos de vidre, la qual cosa suposa un 21% més que l'estiu passat. A més, gràcies al reciclatge d'aquesta quantitat, s'ha evitat l'emissió de 18.006 tones de CO₂, equivalents a retirar de circulació 8.407 cotxes durant un any. A més, s'han estalviat 22.172 MWh d'energia i s'han evitat l'extracció de més de 37.254 tones de matèries primeres de la naturalesa.

El reciclatge d'envasos de vidre a Peníscola

El 2020, els ciutadans de Peníscola van reciclar fins a 215.774 kg de residus d'envasos de vidre, la qual cosa suposa 28,1 kg/habitant. Amb més de 82 contenidors, en la localitat ja hi ha un iglú per cada 94 habitants.

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. El 1997, després de l'aprovació de la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos, el 1997, i l'arrencada de les seues operacions el 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seua aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

La labor d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de continguda i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre en l'hostaleria, mobilitzar els ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l’ecodisseny dels envasos.

En les últimes dues dècades el sistema d’Ecovidrio ha permés el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d'un 31,3% l'any 2000 al 76,8% el 2018, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD).

El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat que dona suport al compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.


 

Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola