Notícies

Peníscola prepara el seu particular homenatge a Berlanga amb més de 20 activitats en el pont d'octubre
17 septiembre 2021

Peníscola prepara el seu particular homenatge a Berlanga amb més de 20 activitats en el pont d'octubre

CENTENARI DE LUÍS GARCÍA BERLANGA

  • Art gràfic, literatura, humor i cinema entorn de la figura del cineasta completen la proposta municipal que li rentrà tribut en "Un puente hacia Berlanga"
  • Ramón Simó: "Hem preparat una programació multidisciplinària i per a tots els públics, amb interessants noms propis, pensant en com i què li agradaria al mestre"

La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Peníscola ha presentat avui la programació de "Un puente hacia Berlanga" entre els dies 8 i 12 d'octubre, coincidint amb el pont festiu, amb la qual retrà homenatge a qui la va convertir en Calabuch.

En el centenari del naixement del cineasta valencià, Luís García Berlanga, "Peníscola no podia deixar de rentre tribut a qui, amb el seu cinema, va portar cada racó de la ciutat a la pantalla gran ja a mitjan del segle passat, construint en l'imaginari col·lectiu una Peníscola berlanguiana, la seua ciutat somiada, projectant cadascuna de les nostres singularitats sota el seu particular i humorístic punt de vista" ha valorat l'edil de l'àrea, Ramón Simó.

Es tracta, concretament, d'una programació d'activitats que inclou projeccions, exposicions, xarrades, taules redones i activitats infantils "que pretenen acostar la figura de Berlanga a tots els públics i evidenciar la seua singular relació amb Peníscola" ha ampliat Simó.

Activitats de divendres a diumenge

El divendres 8 d'octubre començarà la programació dedicada a Berlanga amb la inauguració de l'exposició "Treinta años de Berlanga-Azcona, una confluencia de genios" a la Casa de l'Aigua a les 19.30h. En acabar, a les 20.00h, tindrà lloc en el mateix espai la tertúlia "Conociendo a Berlanga", amb Luis Alberto Cabezón i Josi Ganzenmüller.

El dissabte 9 d'octubre es durà a terme l'activitat "Experiència de cinema", en la qual els participants podran experimentar com és viure un rodatge en primera persona, a les 12.30h i a les 18.30h en la Bateria del Calvari, al costat del Parc d'Artilleria. A les 18.30h la plaça de Santa Maria acollirà l'animació teatralitzada "Bienvenido Mr.Berlanga!!" i a les 20.00h es realitzarà, en la mateixa plaça, la projecció gratuïta de l'estrena del documental amb els extres de les pel·lícules que Berlanga va gravar a Peníscola. L'acte conclourà amb la xarrada de Rafael Maluenda i Ramón Simó.

La programació del cap de setmana finalitzarà el diumenge, 10 d'octubre, amb l'activitat "Experiència de cinema" a les 12.30h i a les 18.30h en la plaça de Bous. Aqueix mateix dia, la plaça de Santa Maria tornarà a convertir-se en escenari per a celebrar, a les 17.00h "Un café amb Miguel Ángel Villena" i la presentació del seu llibre Berlanga. Vida y cine de un creador irreverente, moderada per Pablo Sebastià. En finalitzar tindrà lloc la tertúlia "Berlanga próximamente", amb Chechu García Berlanga i Rafael Maluenda.

L'"Experiència de cinema" tornarà a realitzar-se el dilluns 11 d'octubre a les 12.30h i a les 18.30h, però aquest dia l'acció es desenvoluparà en el Baluard del Príncep, enfront del Museu de la Mar. A la vesprada, es duran a terme diferents "Tallers infantils berlanguians" en la plaça de Santa Maria de 17.30h a 20.00h, els quals estaran acompanyats per la tertúlia "El paso de Berlanga por Peñíscola", amb Joan Baptista Simó i Josi Ganzenmüller, així com per la presentació de Conversaciones con Berlanga a càrrec del seu autor, Joan Baptista Simó. La programació cultural del dilluns conclourà amb la presentació de Hasta siempre, Mr.Berlanga!, amb el seu il·lustrador, El Marqués, moderada per Pablo Sebastiá.

L'agenda cultural dedicada a Berlanga arribarà a la seua fi el dimarts, 12 d'octubre, amb la celebració de "Tallers infantils berlanguians" d’11.00h a 14.00h en la plaça de Santa Maria. La celebració d'aquest dia festiu també incorporarà l'activitat "Experiència de cinema", a les 12.30h en la Bateria del Calvari. Al llarg del matí tindran lloc diferents actes en aquest mateix escenari, com la presentació de El último austrohúngaro. Conversaciones con Berlanga, amb el seu autor Manuel Hidalgo, moderada per Josi Ganzenmüller. La segona presentació de la jornada serà la de Tamaño natural: el erotismo berlanguiano, amb la seua autora Guillermina Royo-Villanova, moderada per Christina Linares a les 12.15h. L'esdeveniment que significarà la cloenda de la programació cinematogràfica serà la tertúlia "La mujer en el universo berlanguiano", amb Guillermina Royo-Villanova i Manuel Hidalgo a les 13.00h, moderada per Christina Linares.

Un documental d'homenatge als extres dels seus rodatges

La programació inclou el dissabte dia 9 a les vuit de la vesprada en la plaça de Santa Maria, la projecció d'un documental que l'Ajuntament de la ciutat està produint amb el testimoniatge de veïns i veïnes de la localitat que van participar en els rodatges.

"És un homenatge a Calabuch però també a les peniscolanes i peniscolans que la van fer possible, acollint, participant i col·laborant en el rodatge" ha explicat el regidor de l'àrea de Cultura, Ramón Simó, ampliant que l'audiovisual que està acabant-se de rodar en aquests dies i compta també amb testimoniatges de participants en París Tumbuctú, la segona pel·lícula que Berlanga va rodar a la ciutat, però també amb protagonistes d'altres rodatges que ha allotjat Peníscola, com El Cid , amb Charlton Heston o Game of Thrones.

El rodatge, a càrrec de la productora Media Rec, està duent-se a terme en les localitzacions més emblemàtiques de la Peníscola de Cinema, racons de la ciutat que apareixen en la pantalla gran en múltiples produccions i comptarà també amb el record de part de l'equip tècnic participant d'algun dels rodatges, els responsables de serveis municipals que garanteixen que els rodatges es duguen a bon terme, així com veus del món de la cultura de les nostres comarques.

"Volem que les jornades dedicades al mestre donen testimoniatge de com la nostra ciutat i les seues veïnes i veïns han sigut un actiu importantíssim i indispensable en els grans rodatges, al mateix temps que involucraran la població local en aquest homenatge que ha de ser de totes i tots" ha assegurat Simó.

Berlanga a l'escola

"Un puente hacia Berlanga" es colarà també el mes d'octubre a les aules, tant del CEIP Jaime Sanz com de l'IES Alfred Ayza, així com de l’International School Peníscola, per a ensenyar al públic infantil i juvenil qui va ser Luis García Berlanga i proposar als més xicotets un concurs de curtmetratges amb el mòbil.

A més s'està coordinant l'organització de xarrades i tallers com L'OFICI DEL DIRECTOR DE CINEMA en els quals els alumnes es convertiran en els protagonistes de la seua pròpia pel·lícula.

A més, s'està treballant en l'organització d'un taller orientat a aprendre les diferents fases de la realització d'una peça audiovisual, de manera pràctica i divertida.

El segon taller previst, UN VIATGE PEL CINEMA DE Berlanga, serà un repàs a la filmografia del cineasta amb fragments d'algunes de les seues pel·lícules amb el qual els alumnes descobriran qui va ser el director que va canviar el nom de Peníscola en una de les seues pel·lícules.

 

Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola