Dia 2 d’agost, Nuevas voces del barroco & Ensemble barroco (València)

Dia 2 d’agost, divendres

Nuevas voces del barroco & Ensemble barroco (València)

Gala barroca

  • Castell del Papa Luna
  • 22.30 h
  • Entrada lliure

Gala barroca

Iria Goti i Elena Zamudio, sopranos
Álvaro Diana, tenor
Daniel Gallegos, baríton
Fernando Pascual, violí
Isaac M. Pulet, violí
Amparo Camps, viola
Carlos Montesinos, violoncel
Laura Asensio, contrabaix
Carles Budó, clavecí i direcció

Presentació

Veus joves del barroc sorgeix amb l’objectiu d’oferir al públic un xicotet però representatiu recorregut per l’ampli període musical del Barroc. L’agrupació musical està composta per quatre cantants que provenen majoritàriament del Centre de perfeccionament de Les Arts i un ensemble sota la direcció de Carles Budó.

Interpretaran àries, duos, tercets i quartets dels més distintius compositors, intercalant diferents gèneres (òpera i oratori), diferents idiomes, caràcters i veus. Aquesta varietat d’obres garanteix una experiència enriquidora per al públic, que podrà gaudir de l’evolució i la diversitat musical d’aquest període històric.

Programa

Antonio Vivaldi (1678-1741)

«Laudamus Te» de Gloria, RV 588, RV 589

«Et misericordia» de Magnificat, RV 610

«Esurientes» de Magnificat, RV 610

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

«Deposuit Potentes» de Magnificat, BWV 243

Georg Friedrich Händel (1685-1769)

«Allegro i Pasacaglia» de la Sonata en trio, opus 5 núm 4, HWV 399

«For behold... The people that…» de El Mesías, HWV 56

«De torrente in via bibet» de Dixit Dominus, HWV 232

«Rejoice» de El Mesías, HWV 56

Claudio Monteverdi (1567-1643)

«Rosa del ciel» de l’Orfeo

Henry Purcell (1659-1695)

«Come all ye songsters» de The Fairy Queen

Music for a while

Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736)

«Lo conosco» (duo) de La serva padrona

Georg Friedrich Händel

«Descend, Kind Pity» de Theodora, HWV 68

«The flocks shall...» de Acis and Galatea, HWV 49

«Bellissima Cleopatra… Caro! Bella!» (duo) de Giulio Cesare in Egitto, HWV 17 «Piangerò la sorte mia» de Giulio Cesare in Egitto, HWV 17

Jean-Philippe Rameau (1683-1764)

«Tendre amour» de Les Indes Galantes

Iria Goti, soprano

La soprano Iria Goti, d’origen gallec, forma part actualment del programa de joves del Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts de València encapçalat per la soprano María Bayo. En 2022 debuta en la nova producció del Palau de les Arts de Cendrillon, de Pauline Viardot, interpretant el paper de Maguelonne sota la direcció del mestre Joan Font.

Entre compromisos en la temporada 2023-2024 destaquen el paper de Trujaman, en la producció del Retablo de Maese Pedro a la sala principal del Palau de les Arts sota la batuta de Pablo Rus Broseta i el debut de Papagena en la Flauta Màgica dins de la producció de Michael Levine dirigida pel mestre James Gaffigan.

Recentment ha estat guardonada amb el 1r Premi en el Concurs Nacional de Canto ciutat d’Albacete, així com en l’XI Concurs Internacional de Canto Lírico Germans Pla Ciutat de Balaguer. En 2022 rep el 3er premi en el V Concurs Palet en la localitat de Martorell. Durant la seva formació rep la beca a l’excel·lència interpretativa patrocinada per la Fundació Victoria de los Ángeles i la bossa d’estudis musicals de la Diputació de la Corunya.

La soprano realitza els seus estudis en la esmuc de Barcelona amb la soprano Enedina Lloris. A més, perfecciona els seus estudis amb dos anys de màster en interpretació operística en la Royal Academy of Music de Londres.

Rep classes magistrals dels reconeguts mestres: Carmen Santoro, David Menéndez, Alexandra Coku, Brigitte Stradiot, Husan Park, Stanislav Angelov, Laura Alonso o Assumpta Mateu, entre altres.

Elena Zamudio, soprano

Graduada en interpretació de cant clàssic i contemporani per l’Escola Superior de Catalunya en 2019 i en el Màster d’Òpera per l’escola Gal·lesa Royal Welsh College of Music and Drama en 2021 amb la seva professora vocal Suzanne Murphy.

Durant aquest període és guardonada amb els premis The Janet Price Opera Prize en 2020 i Sir Ian Stoutzker Prize en 2021. Així mateix, en produccions internes va interpretar rols com Contessa en Le Nozze di Figaro, Governess en The Turn of the Screw i Donna Elvira en Don Giovanni.

Més tard, va obtenir el segon premi en el V Concurs Josep Palet i el premi Espurnes Barroques (Barcelona, 2022). Va tenir també el plaer de cantar com a semifinalista en el concurs Montserrat Caballé (octubre, 2021) i finalista en Wigmore Hall per al concurs Kathleen Ferrier Awards a Londres (abril, 2022).

Entre els seus compromisos recents es troba la participació en l’enregistrament de l’antologia coral de Josep Ollé Sabaté (Barcelona, 2023) i la interpretació de la Segona Dama en la Flauta Màgica (Conca, 2023).

Ha participat en la tercera edició del Programa Crescendo en el Teatre Real (Madrid, 2023) i actualment forma part del Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts de València (València, 2023-25).

Álvaro Diana, tenor

El jove tenor valencià comença els seus estudis amb la mestra Patricia Llorens i el repertorista Pablo García-Berlanga. Actualment perfecciona la seva tècnica amb el baríton David Menéndez.

Rep classes magistrals dels reconeguts mestres: Ana Luisa Chova, Ramón Vargas, Isabel Rey, José Antonio López, Cristina Faus i Marina Rodríguez Cusí.

Amplia els seus coneixements d’interpretació musical de la mà de Rubén Fernández Aguirre, Aurelio Viribay, Pablo García-Berlanga i Stanislav Angelov.

En 2022 és guardonat amb el primer premi i premi del públic en el X Certamen d’Havaneres per a Solistes a Torrevella. En l’IV Concurs de cant Ciutat d’Albacete aconsegueix el premi José Ferrero al millor tenor i en l’I Concurs de Canto Lírico de Tomelloso rep el segon premi.

En 2023 s’alça amb el premi Victoria dels Àngels en el VI Concurs Palet a Martorell i amb el tercer Premi en l’XI Concurs de Canto Lírico Germans Pla a Balaguer.

En 2023 debuta en la temporada del Palau de les Arts Reina Sofia de València, en el paper del Príncep Charmant en Cendrillon, de Pauline Viardot, sota la direcció escènica de Joan Font. Uns altres dels papers interpretats pel tenor són Javier en Luisa Fernanda, Rinuccio en Gianni Schichi, Ferrando en Cosí Fan Tutte, Don Basilio en Noces de Fígaro i Don Curzio en Noces de Fígaro.

El seu repertori abasta també obres de concert i oratori, ha interpretat el Rèquiem de Mozart, Magnificat de Bach, La Creació d’Haydn i una selecció del Messies de Händel.

En 2023 debuta el rol d’Alfredo de La traviata a Badajoz, participa en la producció d’Òpera Jove i torna a encarnar aquest mateix rol a Cullera en el Festival CullerArts de la mà del mestre Cristóbal Soler. Al juny debuta en el Teatre Circ d’Albacete el paper de Don Ottavio de Don Giovanni.

El tenor Valencià ha estat seleccionat per a formar part en la temporada 2024-2025 del la famosa Opernstudio del Opernhaus de Zürich (Suïssa), on debutarà fins a 5 rols durant la temporada.

Carlos Reynoso, baríton

Compta amb les següents distincions i premis: 2n Lloc en el Concurs de Cant Josep Palet, a Martorell, 3r lloc en el Concurs Nacional de Canto d’Albacete, Espanya, Encouragement Award del Laffont Competition del Met de NY. Va ser inclòs en el Top Set Promeses Musicals de Mèxic pel periòdic Excélsior en 2017. Ha estat guanyador de les beques de Creador Escènic i de Foment a Projectes i Coinversiones Culturals del sacpc (abans fonca).

Va debutar a l’edat de 14 anys en el Palau de Belles arts de Mèxic, interpretant a Papageno en l’adaptació per a nens de La Flauta Màgica de Mozart, amb l’Orquestra Simfònica Nacional (osn). En 2020 va cantar el paper protagonista de Don Giovanni en l’òpera homònima de W.A Mozart, i Escombrariaire en l’òpera Misa de Seis de Carlos Jiménez Mabarak, totes dues produïdes pel Mèxic Opera Studio de Monterrey.

Al juliol de 2021 va interpretar la cantata bwv 82 de Bach Ich habe genug amb l’Orquestra Simfònica de Aguascalientes. Comença la seva carrera a Espanya a partir de 2021, interpretant entre aquest any i 2023 els rols de Don Fabio en l’òpera Un avvertimento ai Gelosi de García, Sam en Trouble in Tahiti de Bernstein i Littore i Famigliare 3 en L’incoronazione di Poppea, totes en el Palau de les Arts Reina Sofia a València, Espanya.

Així mateix, ha cantat els rols de Fígaro i Fiorello del Barber de Sevilla de Rossini amb Concerlírica, dirigida per Leonor Gago. Recentment ha fet el seu debut en el Teatre Principal de Palma en la producció de Il Trittico de Puccini, on va cantar el rol del Mestre Spinelloccio.

Actualment és corresponsable fundador de la iniciativa Òpera: La nostra Herència Oblidada, enfocada en el rescat, interpretació i promoció de l’òpera mexicana, i amb la qual ha realitzat ja nombroses presentacions a Mèxic i l’estranger, reestrenant material inèdit de l’òpera mexicana. Al març de 2023 va presentar el seu primer disc (disponible en plataformes de reproducció musical) i edició crítica de les cançons per a piano i veu de Cenobio Paniagua, que va interpretar en una gira per diferents ciutats de Mèxic, així com Madrid, Barcelona, Granada i París.

Carles Budó

Pianista, clavecinista i intèrpret amb instruments històrics, combina l’activitat concertística amb la docent, on és catedràtic en el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València on imparteix Repertori Vocal des de 2005.

S’inicia al piano amb Teresa Barnada i Mª Rosa Gratacós. Estudia amb el pianista hongarès Árpád Bodó, amb qui finalitza els estudis superiors de piano en el Real Conservatorio Superior de Música de Madrid. Interessat pel repertori vocal, participa en cursos de lied amb Wolfram Rieger (cursos de JJMM de España), Roger Vignoles (Fundació La Caixa), Irwin Gage (Amici della Musica da Firenze), i en els cursos International Lied-masterclassses del Stichting Koninklijk Conservatorium de Brussel·les, impartits per Udo Reinemann i amb la col·laboració d’especialistes de primer ordre com Julius Drake, Hartmut Höll, Helmut Deutsch o Konrad Richter, entre altres.

Paral·lelament treballa la interpretació de la música antiga, clavicèmbal, baix continu (Pia Elsdörfer, Pierre Hantaï, Christian Curnyn...) i repertori medieval (Pedro Memelsdorff). Obté el Màster en la Interpretació de la Música Antiga en l’especialitat de fortepiano estudiant amb Arthur Schoonderwoerd i Luca Guglielmi (UAB/ESMuC).

Ha actuat amb formacions i intèrprets de camps molt diversos, dedicant-se a projectes que van des de la música medieval fins a música experimental electró-acústica, passant pel repertori barroc, clàssic i romàntic, participant en projectes de recuperació de patrimoni o oferint recitals lírics amb diversos cantants, essent una de les seues especialitats. Ha actuat a Espanya, França, Itàlia, Bèlgica, Holanda i Dinamarca.

Ha enregistrat i actuat en directe per a Radio2 de RNE, Catalunya Música, TV3-C33, Euskal-Telebista, RAC1, France Musique… Discs per als segells K617, La mà de Guido i Ars Armonica. Acompanya, com a pianista o clavecinista, cursos d’Emma Kirkby, Ana Luisa Chova, Chiara Banchini, Marianne Muller... Imparteix cursos de repertori vocal a València i Donostia (Quincena Musical de San Sebastián-Donostia).

Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola