Processionària del pi
Què és la processionària del pi?
La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és l'eruga d'na papallona nocturna que afecta a totes les espècies de pins i cedres.
Deu el nom de processionària al desplaçament en processó, quan es trasllada dels arbres a terra.
Els seus nius són fàcilment identificables, en forma de bossa sedosa, i se situen en les acícules dels pins. Constitueix la plaga més important dels pinars mediterranis.
Danys que provoca
Les eruges s'alimenten a l'hivern de les acícules de pins i cedres, cosa que provaca que aquestes se sequen i caiguen.
El dany més important el fan des de final d'hivern fins a meitat de la primavera, quan les erugues són més grans i voraces. Produixen la defoliació dels arbres que, tot i que rara vegada acaba en la mort del pi, el debilitat en gran mesura, amb la qual cosa és més fàcil l'atac posterior d'altres plagues.
Un altre dany important són les urticàries i al·lèrgies en persones i animals domèstics, ja que les erugues estan cobertes d'uns pelets urticants que es dispersen i floten en l'aire, cosa que provoca irritación en la pells, els ulls i el nas.
Mètodes de control
Extirpar les bosses i icinerar-les
Es talla la branca just per sota de la bossa i es crema. Hi ha "tisores erugueres", col·locades en l'extrem d'una pèrtiga de 3-4 m.
Es realitza entre setembre i febrer.
Barreres físiques
Col·locar un con de plàstic semirígid al voltant del tronc a una alçària mínima d'1,5 metres, per interrompre el descens de les erugues. Acaben morint d'inanició en l'interior. S'hi pot aplicar un insecticida piretroide i retirar-les una vegada mortes.
També es pot omplir el con de terra per propiciar l'enterrament de les erugues i que puguen continuar el seu cicle, però sense arribar al terra. D'aquesta forma s'evita el contacte amb mascotes i persones.
Trampes de feromones
Durant l'estiu, entre maig i setembre, es poden col·locar paranys amb feromona sexual femenina, penjats de les branques dels pins.
Es capturen els mascles, amb la qual cosa s'evita que s'aparellen amb les femelles. Amb un parany per hectàrea (10.000 m2) és suficient.
Endoteràpia (injecció de baixa pressió)
Consiste a introduir insecticida mitjançant una injecció a baixa pressió en el tronc, des d'on es difondrà a la resta de l'arbre.
És el tractament fitosanitari per excel·lència per a petits grups de pins. Amb només un tractament entre setembre i desembre n'hi ha prou.
Tractament químic
Bacillus thuringiensis: és un insecticida biològic compost de milers de bacteris, que es mescla amb aigua i s'aplica pulveritzant amb motxilla, canó o en tractaments aeris en Ultra Baix Volum (ULV). Està admés en agricultura ecològica perquè no té incidència negativa en el medi ambient. Les erugues, quan mengen acícules impregnades amb el producte, moren. La seua aplicació ha de fer-se durant l'inici de la tardor (setembre-octubre).
Insecticides químics convencionals: s'utilitzen aquells que contenen piretroides com a matèria activa: Alfa cipermetrin, Cipermetrin o Deltametrin. Es realitza una polvorització directa sobre les bosses amb l'insecticida, usant motxilla polvoritzadora o canó, per assolir gran alçària. Es tracta en qualsevol moment al llarg de l'hivern, especialment quan les erugues són jóvens, que se situen en les zones baixes de les copes i són més sensibles al producte.
Altres tractaments
Banyar amb aigua abundant copes, troncs i sòl del voltant per disminuir l'agressivitat dels pèls urticants de l'eruga.
Depredadors naturals
Les aus insectívores com el as aves insectívoras como la mallerenga, el cucut garser, el puput, la garsa i el corb són depredadors naturals de la processionària. Es pot afavorir la presència d'aquestes aus col·locant caixes-niu i deixar que la natura actue per si mateixa. Les erugues de processionària del pi també són atacades per formigues, cigales, vespes i diversos paràsits (alguns dípters i himenòpters).