Notícies

Arranquen les actuacions de millora de l'Ermitana de Peníscola per part del Bisbat
26 noviembre 2015

Arranquen les actuacions de millora de l'Ermitana de Peníscola per part del Bisbat

  • Les obres dutes a terme esmenen les deficiències que presentava el sostre de l’ermita, les goteres i problemes estructurals que amenaçaven l’estabilitat de la coberta
  • Ajuntament i Església esperen l’informe tècnic de la Direcció General de Cultura i Patrimoni al respecte de les qüestions que afecten a la façana i als pinacles pendents de restauració

L’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, ha mantingut una trobada aquests dies amb el prevere Ricardo Fígols, en la qual ha pogut conéixer el desenvolupament de les obres de l’ermita de la patrona del municipi, la Mare de Déu de l’Ermitana.
La Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Peníscola, en el seu plantejament de seguir amb la política de posada en valor del patrimoni local, elaborava un informe sobre l’estat d’aquest temple, un dels més emblemàtics del municipi, ubicat al costat del castell templer i pontifici.
Després de petites actuacions de millora en els últims anys en el paviment i climatització, el consistori plantejava aquest estiu amb l’emissió de l’esmentat informe una rehabilitació integral de coberta, campanar i façanes.
La Regidoria de Patrimoni es va comunicar el mes passat d’agost amb el Bisbat per traslladar l’estudi de necessitats que havien realitzat els serveis municipals sobre el monument, que incorporava advertències respecte a la seguretat i pel qual ja s’han iniciat tasques de reposició de teules en el sostre, obra que està pràcticament acabada i que ha suposat una inversió de més de 12.000€ per part de la propietat del temple. Aquestes esmenen les deficiències que presentava el sostre de l’ermita, les goteres i problemes estructurals que amenaçaven l’estabilitat de la coberta.
L’estudi proposava, a més, restituir un pinacle major, restaurar els pinacles menors afectats pel pas dels anys i l’estructura dels quals s’ha vist danyada per l’artilleria i presenten riscos de despreniment, a més de substituir finestrals i tancaments.
Amb l’objectiu de disposar d’un informe tècnic de qui ostenta la competència en patrimoni, l’alcalde va sol·licitar en una trobada a València el mes passat a la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, una avaluació de les millores en la part exterior de l’ermita.
El prevere va confirmar a l’alcalde que la Direcció General de la Generalitat Valenciana no ha remés cap mena de documentació al Bisbat de moment, amb la quals cosa l’avançament en les obre queda pendent d’aquest.
Martínez ha insistit en la “importància patrimonial i sentimental de l’ermita per al municipi” que va motivar l’estudi dels tècnics municipals, a més de “distintes qüestions de seguretat pública, com el perill real de despreniment de la coberta, ja corregit per part del Bisbat, i l’estat d’alguns dels pinacles que requereixen la posada en coneixement per a l’avaluació per part dels serveis tècnics de l’autoritat competent en matèria patrimonial”, encara pendent. L’alcalde ha manifestat que espera que la comunicació del Govern autonòmic amb el Bisbat no demore, “no només per l’interés patrimonial que té l’ermita, sinó també per la necessària garantia de seguretat que requereixen les deficiències detectades”.

Calendari nadalenc
Durant la trobada entre el prevere i l’alcalde, aquest va aprofitar per fer repàs de l’agenda d’activitats durant les festes nadalenques, entre les quals es troben diversos actes litúrgics als quals assisteixen bona part dels veïns i veïnes de la localitat, com és tradicional en les dates pròximes. Martínez va informar al prevere de diferents iniciatives solidàries organitzades per entitats locals amb el suport de l’Ajuntament, com el Campus Solidari de Nadal, que organitza la Penya Barça del municipi.


Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola