Notícies

Conclou la comissió de seguiment per la sentència Llopis que el llavors alcalde, Rafael Serrat, tot i ser advertit, no va corregir l'error pel qual l'Ajuntament ha sigut condemnat a pagar més de cinc milions d'euros
01 abril 2015

Conclou la comissió de seguiment per la sentència Llopis que el llavors alcalde, Rafael Serrat, tot i ser advertit, no va corregir l'error pel qual l'Ajuntament ha sigut condemnat a pagar més de cinc milions d'euros

Després de l’última Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Peníscola, celebrada la setmana passada amb motiu de la convocatòria de Ple de l’Ajuntament, va tindre lloc l’última sessió de la Comissió de Seguiment dels antecedents de la sentència “Llopis” les conclusions de la qual es van exposar ahir en la convocatòria plenària.

Segons el document de la Secretaria municipal, que recull les conclusions de l’esmentada comissió, a la qual han assistit els tècnics jurídics municipals, els advocats del cas i els portaveus dels grups municipals, es constata que el 8 de gener de 1986 el Sr. Rafael Serrat Biosca, alcalde en aquell moment, i actual regidor per Esquerra Unida, actuant en nom de l’Ajuntament de Peníscola, va ocupar 7950m2 de terreny, titularitat de la Sra. Dolores Llopis Ayza, per executar el “projecte de les obres de sanejament de l’àrea nord i continuació del denominat Passeig Marítim, derivats del projecte de pavimentació i jardineria”.

En data 6 de febrer de 1986 es van inscriure els terrenys en el Registre de la Propietat de Vinaròs, amb la qual cosa es va crear a favor de l’Ajuntament una nova finca registral, però no amb la superfície realment ocupada, de 7950m2 sinó amb 13.142m2, que eren els metres corresponents a les superfícies registrals de les finques de la Sra. Llopis Ayza, les quals van desaparéixer del Registre, en integrar-se en la nova finca de l’Ajuntament.

En conseqüència, l’Ajuntament es va inscriure registralment 4192m2 per damunt dels que realment va ocupar.

En paraules de la sentència esmentada: “És clar i evident que l’Ajuntament demandat va expropiar i va inscriure al seu nom terrenys de la actora en superfície superior a aquella que estava legitimat, i que, en haver actuat amb excés i extralimitació va incórrer en via de fet”.

L’alcalde de llavors, el Sr. Rafael Serrat Biosca, va ser advertit en data 30 de març de 1987, per la Sra. Dolores Llopis Ayza, propietària dels terrenys, per corregir l’error en l’excés d’inscripció, i també el registrador de la propietat, en data 24 de juliol de 1987 va advertir del possible error en el títol que va motivar la inscripció.

“En cap moment l’alcalde va corregir l’error ni tampoc va abonar la diferència entre els metres ocupats i els inscrits registralment” resen les conclusions.

L’Ajuntament de Peníscola, en base a l’esmentada sentència i posteriors confirmacions pels tribunals superiors, ha sigut condemnat a pagar el valor dels 4192m2 usurpats i no tornats a la Sra. Dolores Llopis Ayza, com a conseqüència de la indeguda actuació municipal. 

El Jutjat de primera instància i instrucció núm.2 de Vinaròs va quantificar el valor de la indemnització en 5.068.883,16€ en concepte de principal, i 1.520.664,17€ en concepte d’interessos, a pagar per l’Ajuntament de Peníscola, quantitats per les quals el consistori està pagant, en un pla de pagaments acordat amb el beneficiari de la sentència, tal com es va realitzar el passat, atenent a l’obligació de pagament a l’anualitat 2015, per la qual es van abonar més de 500.000€ per concepte de pagament de l’esmentada sentència.

El cronograma
l’Ajuntament de Peníscola ha de satisfer a la Sra. Dolores Llopis Ayza la suma referida en concepte d’indemnització més interessos i costos per danys i perjudicis causats per una “actuació municipal indeguda”. Així ho va declarar l’Auto de 4 de desembre de 2009 de la Secció 3a de l’Audiència Provincial de Castelló, dictat en el roll d’apel·lació civil núm. 356/2009.

En data 29 de novembre de 2012 el secretari de la corporació va informar sobre l’obligatorietat legal del pagament de la indemnització.

El 18 de desembre de 2012 el Ple de la corporació, amb el vot favorable de PP i PSOE, i el vot en contra del Sr. Rafael Serrat Biosca, regidor d’Esquerra Unida, va acordar complir l’Auto dictat per la Secció 3a de l’Audiència Provincial de Castelló, de 4 de desembre de 2009 i va aprovar el conveni de pagament, que va ser firmat el mateix dia.

En el mateix acord plenari de 18 de desembre de 2012 es va acordar constituir una comissió informativa especial per a l’estudi dels antecedents d’aquest assumpte i les conclusions de la qual “són incontestables, tal com ho era la sentència” ha constatat el portaveu popular, Romualdo Forner, que ha recordat “la hipoteca que suporta i suportarà el poble de Peníscola per la irresponsabilitat d’un govern de fa quasi trenta anys”.

Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola