Notícies

Correus presenta el segell dedicat al Portal de Sant Pere de Peníscola
23 enero 2015

Correus presenta el segell dedicat al Portal de Sant Pere de Peníscola

El segell té una tirada il·limitada i tarifa A, vàlida per al franqueig de cartes nacionals normalitzades

El director de Zona de Correus, Blas Ángel Barbadillo, amb l’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez i el president de l’Associació d’Amics del Papa Luna, Joan Baptista Simó, ha presentat avui el segell que Correus ha dedicat al Portal de Sant Pere. L’acte s’ha celebrat a les 12 hores en el Saló de Plens de l’Ajuntament de Peníscola, emmarcat en una sèrie d’actes culturals commemoratius del V Aniversari d’Amics del Papa Luna.

Correus ha emés aquest mes de gener un segell dedicat al Portal de Sant Pere de Peníscola, dins de la sèrie “Arcos y Puertas Monumentales de España”. L’emissió està dedicada a quatre portes monumentals que donen accés a recintes emmurallats de diferents localitats espanyoles: la Puerta de la Luna, a Còrdova; la Puerta de la Cadena a Brihuega (Guadalajara), la Puerta de Santa María a Hondarribia (Guipúscoa) i el Portal de Sant Pere de Peníscola.

Aquesta última porta, també coneguda com la del Papa Luna, és una de les tres portes que donen entrada al recinte emmurallat de Peníscola. Va ser manada a construir pel papa Luna en el segle XV, per donar accés a la ciutat per la mar. Està formada per un gran arc rebaixat sobre la dovella central de la qual es troba l’escut del papa Luna, esculpit per Filibert Bertalla.

El director de la Zona 5 d’empresa postal (Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Illes Balears) ha destacat en el seu discurs que “des de 2012 Correus dedica una sèrie a diferents arcs i portes d’Espanya com a primera emissió anual. Amb aquesta edició, Correus vol homenatjar aquells monuments que han servit com a entrada o sortida de llocs o edificis i que han tingut com a funció commemorar fets i personatges rellevants de la nostra història”. A més ha ressaltat com a curiositat “que el déu romà de les portes era Janus, al qual, a més, també es va consagrar el mes de gener (Ianuarius en llatí)”.

Arcs i portes en els segells de Correus

No només aquestes sèries han reproduït arcs i portes en el món de la filatèlia espanyola. Des de les portes del jaciment d’Almeria de Los Millares, pertanyent a l’edat de coure, passant per portes medievals com la de Rivadavia (Ourense), romàniques com la de la Seu Antiga de Lleida o gòtiques, com el pòrtic de la catedral de Barcelona, desenes de portes de tota Espanya han sigut recollides en segells de Correus.

A més, l’empresa postal també ha emés segells dedicats a arcs commemoratius com el de Berà (Tarragona), Medinaceli (Sòria), Alcázar (Àvila), Capera (Càceres) i els madrilenys Arco de Triunfo , en Moncloa, Puerta de Alcalá i Puerta de Toledo, entre molts altres.

Castelló en els segells de Correus

A més d’aquestes peces filatèliques dedicades a arcs i portes d’Espanya, Correus també ha reflectit la província de Castelló en diferents segells. El 1962 es va realitzar una emissió dedicada a l’escut de Castelló. A més de l’escut, s’han dedicat segells a l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, a la bandera i al mapa autonòmic. I dins d’aquestes emissions també trobem el segell dedicat al vestit típic de la província, que va aparéixer el 1967.

Les pintures rupestres de Castelló han sigut imatge de diversos efectes postals que han recollit escenes bèl·liques o de caça de les coves de Morella, Remígia, Saltadora o del conjunt del Barranco de la Valltorta.

Francisco Tárrega, compositor i guitarrista, nascut a Vila-real (Castelló) a mitjan del segle XIX, va ser motiu d’un altre segell i, dins de la sèrie dedicada a arbres monumentals, Correus va emetre el 2002 un segell que representava l’om de Navalles, plantat el 1636 i amb una alçària de 14 metres.

Ja el 2004, amb motiu de la celebració de l’Exposició Mundial de Filatèlia, celebrada a València, es va posar en circulació un segell dedicat a l’entrada de bous i cavalls a Sogorb, festa d’interés turístic internacional.

Finalment, cal destacar que, emmarcat en una altra sèrie dedicada als castells d’Españya, es va emetre el 1967 un segell al castell de Peníscola.

Dades tècniques

El segell presentat avui i dedicat al Portal de Sant Pere va inclòs en un carnet de vuit segells (dos de cada motiu) i tenen la A, vàlida per al franqueig de les cartes nacionals normalitzades. El format dels segells és horitzontal i les mesures són de 35 per 24,5. Les mesures de tot el carnet sense plegar són de 166 per 63mm. La impressió s’ha realitzat per procediment offset sobre paper autoadhesiu fosforescent i la tirada d’aquests valors postals és il·limitada.

Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola