Notícies

Acaben les obres de restauració de la Torre Badum a Peníscola
22 diciembre 2014

Acaben les obres de restauració de la Torre Badum a Peníscola

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana ha acabat les obres de restauració de la torre Badum de Peníscola gràcies a les quals s’han consolidat els murs del monument, la part superior, l’interior en volta i l’escut, ambdós del segle XVI.

L’objecte de les obres ha sigut detindre el procés de deteriorament de l’immoble per poder conservar-lo com a element important que va ser en el sistema defensiu de la costa i part del Patrimoni Cultural Valencià.

Les obres realitzades han sigut, fonamentalment, de consolidació per evitar que continue el deteriorament de la torre.

Després d’iniciar les tasques, l’equip tècnic va detectar i va esmenar la falta de peces dels murs de maçoneria amb material solt en remats i troneres, i ha estat treballant en l’estança interior en volta de planta circular en la qual es trobava una xemeneia prou deteriorada, ara ja restaurada.

L’estada intermèdia es trobava en mal estat i en el paviment faltaven moltes peces de pedra, murs i voltes, que ja s’han col·locat.

L’alcalde, Andrés Martínez, ha pogut comprovar el final de les obres amb el regidor de Patrimoni, Romualdo Forner, i l’equip de direcció de l’obra.

A més, els regidors de les àrees de Serveis, Lupe Roig, i Policia Local, Alfonso López, han participat en aquesta última visita abans de la retirada, demà, de l’última bastida, per poder comprovar l’actual estat del monument, després de la intervenció de l’equip de restauració, i establir un consens sobre les tasques de manteniment i control de la seguretat que s’hauran de desenvolupar per part de l’administració local.

Concretament, i de forma periòdica, es duran a terme tasques de comprovació del funcionament del sistema de desguàs de la torre en cas de pluges, a través d’una gàrgola; i el control de possibles actes vandàlics, entre altres.

La torre està ubicada en el Parc Natural de la Serra d’Irta i està reconeguda com a Bé d’Interés Cultural, ja que té la declaració genèrica de monument i és un element defensiu protegit pel Decret de 22 d’abril de 1949 que, amb la Llei de Patrimoni Històric Espanyol de 25 de juny de 1985, va passar a ser BIC.



Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola