Notícies

Capella de Ministrers inicia els concerts del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola
03 agosto 2011

Capella de Ministrers inicia els concerts del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola

El grup valencià Capella de Ministrers ofereix el dimecres dia 3 el primer dels deu concerts del XVI Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola amb un programa titulat La batailla en spagnol que arreplega ensalades musicals compostes per Mateu Fletxa el Vell i Bartomeu Càrceres, dos autors vinculats a la valenciana cort del duc de Calàbria.
Les obres són el resultat d'un treball de recuperació de partitures portat a terme en el seu moment per la musicòloga Mari Carmen Gómez Muntané i publicat per l'Institut Valencià de la Música, entitat organitzadora del festival juntament amb la Diputació de Castelló i l'Ajuntament de Peníscola.
Segons Gómez Muntané, "Fletxa (1481?-1553?) és el compositor més conegut en llengua vernacla del Renaixement espanyol, i la seua fama procedeix de la recuperació de certes composicions seues que duen títols tan curiosos com els de La justa o La vídua", ensalades -una espècie de collage que uneix elements poeticomusicals de procedència diversa en un tot unificat- que figuren en el concert de demà.
Fletxa, sobre els començaments de la carrera del qual se sap molt poc, va entrar en contacte el 1527 amb l'entorn cultural dels ducs de Calàbria, a València, a la cort dels quals va tornar el 1539 i fins a octubre de 1541, "cercant el favor del duc de Calàbria i sobretot el de la seua segona esposa, la molt culta Mencía de Mendoza".
Segles després de la seua composició, les ensalades de Mateu Fletxa "sorprenen sobretot per la seua modernitat en un sentit plàstic, i agraden perquè responen a aqueix realisme tan hispà que troba el seu equilibri en la producció sacra en llatí dels grans compositors espanyols del Renaixement".
Càrceres, les obres La trulla i La negrina del qual sonaran en el castell el dimecres, va ser canonge de la col·legiata de Gandia i posteriorment, en la dècada de 1540, membre de la capella del duc de Calàbria. L'autor "va tenir molt en compte en les seues ensalades el model de Fletxa, encara que el seu estil és més diàfan que el del vell mestre".
Capella de Ministrers
Des de la seua creació el 1987 i sota la direcció de Carles Magraner, Capella de Ministrers ha portat a terme una important tasca investigadora i musicològica en favor del patrimoni musical espanyol, des de l'edat Medieval fins al segle XIX, i ha donat més de set-cents concerts.
Ha tocat en l'Auditori Nacional d'Espanya, el Palau de la Música de València, el Palau de la Música Catalana, l'Auditori de Lleó, el Teatre de La Maestranza, El Escorial, el Centre Conde Duque, l'Auditori de Castelló o el Teatre Cervantes, entre altres, i ha participat en festivals com el de Música Antiga de Barcelona, Madrid Cultural 1992 (amb la recuperació de l'òpera Els elements d'Antonio Literes), Teatre Clàssic d'Almagro, Música Antiga i Barroca de Peníscola, Peralada, Quinzena Musical Donostiarra, Els Estius de la Vila (Madrid), Grec (Barcelona), Música i Dansa de Granada, Música Religiosa de Cuenca, Serenates (València), Llaure Habite (Vigo), o el Medieval d'Elx, entre altres.
El grup ha realitzat gires i ha participat en festivals de França, Bèlgica, Romania, Portugal, Holanda, Egipte, Itàlia, Alemanya, El Marroc, Anglaterra, Polònia, Tunis, Xile, Portugal, Grècia, Argentina, Brasil, EUA, Mèxic, Finlàndia, Àustria, Cuba, Croàcia, Xina, Algèria, Suècia o Noruega, entre altres.

• Dimecres, 3 d'agost
• 22.30 hores
• Pati d'armes del Castell del Papa Luna

Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola