Notícies

;
19 julio 2011

El XVI Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola se centrarà en la música vocal i del Renaixement

La setzena edició del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola es caracteritzarà pel predomini de la música vocal i renaixentista, pel seu tarannà històric i per oferir quatre concerts gratuïts, tal i com han explicat avui en roda de premsa la directora de l’Institut Valencià de la Música (IVM), Inmaculada Tomás; el diputat provincial de Cultura, Héctor Folgado; i l’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez.

Organitzat per la Diputació, l’Ajuntament i l’IVM, el festival compta amb el patrocini del Centre Nacional de Difusió Musical (dia 4) i Casa Mediterráneo (dia 12), els representants d’aquests organismes, Andrés Lacasa, adjunt a la Direcció, i Óscar Moreda, director de Projectes, respectivament, han participat en l’acte.

Héctor Folgado s’ha referit a la voluntat de la Diputació de dotar de programació cultural la província, “un extra que permeta millorar l’oferta turística”, mentre que Andrés Martínez ha destacat “l’esforç renovat en temps de crisi perquè Peníscola seguisca sent un referent cultural amb aquesta iniciativa, així com amb els festivals de teatre clàssic, jazz i guitarra, entre altres” i la commemoració de les arribades del papa Luna a Peníscola, fa 600 anys.

Inmaculada Tomás ha recordat que el festival va començar amb abundància de formacions internacionals, però que, any rere any, els grups espanyols i, més concretament valencians, han augmentat la seua presència “gràcies al fet que s’han igualat en qualitat als de la resta d’Europa i han recuperat importants peces del patrimoni musical autòcton”.

El festival combinarà grups espanyols i valencians amb altres procedents del Regne Unit, Argentina i Itàlia. Diversos dels programes dels primers, són el resultat d’un treball de recuperació del patrimoni musical valencià, com és el cas dels concerts dedicats a sant Juan de Ribera i a Luis de Milán.

El cicle consta de deu concerts, sis d’aquests en horari nocturn: Capella de Ministrers,  Cantoría Hispánica, Voces8, Capilla del Sol, Victoria Musicae e Il Suonar Parlante/Cuncordu de Orosei, a les 22.30 els dies 3, 4, 7, 9, 10 i 12 respectivament, en el pati d’Armes del castell del Papa Luna, amb l’excepció dels de Cantoría Hispánica i Victoria Musicae, que se celebraran a l’església de Santa María.

La principal novetat d’aquesta edició són els quatre concerts gratuïts a càrrec de jóvens intèrprets, en altre horari (21.00 hores), i un altre espai del castell (el Saló Gòtic) i de quaranta-cinc minuts de durada. Es tracta d’una activitat complementària per obrir el festival a nous públics i visitants del castell. Seran els dies 5 (Erika Escribá-Astaburuaga/Orhan Memed), 6 (Capella de Ministrers), 8 (Lux Venti:) i 11 (Beatriz Lafont/Robert Cases).

Quatre commemoracions

El cicle celebra quatre commemoracions: la del quart centenari de la mort de Tomás Luis de Victoria - el més gran polifonista del Segle d’Or espanyol -, a càrrec de Cantoría Hispánica; la de sant Juan de Ribera, més conegut com el Patriarca, amb motiu dels quatre-cents anys de la seua mort, en un concert de Victoria Musicae; la de Luis de Milán - el més gran músic valencià de corda polsada -, quan se celebren els 450 anys de la seua mort, amb Beatriz Lafont i Robert Cases, i la del sisé centenari de l’arribada del papa Luna a Peníscola, amb Capella de Ministrers.

Música barroca en el Piromusical

Encara que en aquesta edició predominarà la música del Renaixement, també tindrà cabuda la barroca: és el cas de l’espectacle piromusical del dia 2, a la platja Nord, que combinarà obres de Johann Sebastian Bach amb els més novedosos efectes pirotècnics, i dels ja referits concerts d’Erika Escribá-Astaburuaga i de la Capilla del Sol.



XVI FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA ANTIGA I BARROCA DE PENÍSCOLA

Del 2 al 12 d’agost de 2011
Dia 2 d’agost, platja Nord, 24.00 h
Pirotècnia Tomás de Benicarló
Espectacle piromusical, obres de Johann Sebastian Bach

Dia 3 d’agost, Castell del Papa Luna, 22.30 h
Capella de Ministrers | Carles Magraner, director
La batailla en spagnol, ensalades musicals de Mateo Flecha el Viejo i Bartolomé Cárceres

Dia 4 d’agost, església de Santa Maria, 22.30 h
Cantoría Hispánica
Victoria y la palabra, obras de Tomás Luis de Victoria

Dia 5 d’agost, Saló Gòtic del Castell del Papa Luna, 21.00 h
Erika Escribá-Astaburuaga, soprano | Orhan Memed, clavecí
Amor de tres naciones, obres de Dowland, Purcell, Händel, Literes i Rameau

Dia 6 d’agost, Saló Gòtic del Castell del Papa Luna, 21.00 h
Capella de Ministrers | Carles Magraner, director
La harpe de mélodie, obres de Senleches, Bornelh, Ventadorn, Vaqueiras i altres
Concert commemoratiu del 600 aniversari de l’entrada del papa Luna a Peníscola

Dia 7 d’agost, Castells del Papa Luna, 22.30 h
Voces8
A Choral Tapestry, obres de Gibbons, East, Dowland, Ferabosco, Nicolson, Campion, Hunt, Weelkes i Byrd

Dia 8 d’agost, Saló Gòtic del Castell del Papa Luna, 21.00 h
Lux Venti
Los curiosos ministriles, obres de Janequin, Verdelot, Isaac, Cabezón, Ximénez, De la Torre i Del Enzina

Dia 9 d’agost, Castell del Papa Luna, 22.30 h
Capilla del Sol
Como pudieran en cualquier catedral, una misa en les Reducciones Jesuíticas del Oriente boliviano, ca. 1750

Dia 10 d’agost, església de Santa Maria, 22.30 h
Victoria Musicae
Oficio de completas y Letanías al Santísimo Sacramento, obres de mestres de Capilla del Real Colegio de Corpus Christi de Valencia

Dia 11 d’agost, Saló Gòtic del Castell del Papa Luna, 21.00 h
Beatriz Lafont, soprano | Robert Cases, llaüt  
El maestro, obres de Luys de Milán

Dia 12 d’agost, Castell del Papa Luna, 22.30 h
Il Suonar Parlante & Cuncordu de Orosei
Voces del Mediterráneo, polifonia tradicional de Sardenya i Sicília i música del sud d’Itàlia en els segles XV i XVI

Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola