Notícies

;
02 agosto 2010

Un piromusical amb obres s'Alessandre Scarlatti inaugura el XV Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola

El XV Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola comença el dilluns dia 2 amb un majestuós piromusical a la platja Nord de Peníscola que combinarà la bellesa de les composicions d’Alessandro Scarlatti (Palerm, 1660-Nàpols, 1725) amb els més imaginatius focs artificials de la Pirotècnia Tomás de Benicarló.

Durant aproximadament vint minuts els més de 150.000 espectadors que es congreguen cada any en el passeig marítim per a seguir l'espectacle podran gaudir d'una nit màgica carregada d'art i emoció.

L'empresa de Benicarló dispararà prop de 1.500 quilos de material pirotècnic que acompanyaran les nou cançons d’Scarlatti seleccionades, en un joc de contrastos que alternarà l'espectacularitat en els moments més vius amb el lirisme en les peces més suaus.

Entre els múltiples i variats efectes previstos per a aqueixa nit es troben: perles blanques, remolins platejats, lluentons grocs i blaus en candeles romanes i peònies, efectes de caiguda lenta a l’aigua de cues d'intermitent blanc, blau i salzes de kamuro, foc estàtic de pirotècnia antiga amb catifa aquàtica de focus rojos, carcasses de llampecs, garlandes en paracaigudes, saturns i dàlies de colors pastís, entre altres.

Alessandro Scarlatti

Malgrat que la seua figura ha quedat opacada per la del seu fill Domenico durant segles, en la seua època Alessandro Scarlatti va assolir una gran fama tant per les seues més de cent òperes italianes, posades en escena a Roma, Nàpols, Florència i Venècia, com per les seues sis-centes cantates per a l'aristocràcia romana, encara que també va conrear amb èxit uns altres gèneres, entre els quals es troben l’oratori, la simfonia i el madrigal.

Entre les seues principals contribucions a la història de la música es troba el perfeccionament de l'ària da capo i de l’obertura italiana i ser un dels pioners del recitatiu amb instruments, davant de l’habitual acompanyament per clave i òrgan.

Sis concerts en el Castell del Papa Luna

El piromusical donarà pas als sis concerts que ofereix el festival en aquesta edició, que ha posat l'accent en la recuperació del patrimoni musical valencià, encara que també aposta per la música internacional i els nous valors de la interpretació historicista.

Sota l'adreça de Carles Magraner, Capella de Ministrers obrirà el dimarts dia 3 les sessions en el pati d'armes del Castell amb un programa que acompanya en els seus viatges al personatge Tirant lo Blanc com a homenatge al seu creador, Joanot Martorell.

Carlos Mena, el millor contratenor barroc espanyol i un cantant de gran projecció internacional, oferirà el dia 4 música vocal anglesa d'autors com John Dowland, Melchior Schildt i Henry Purcell acompanyat pel prestigiós clavecinista Carlos García Bernalt.

Després d'una pausa de dos dies, el grup Ensemble Estampes, format per tres joves músics de diversos països i variades trajectòries, interpretarà el dia 7 obres barroques dels segles XVII i XVIII d'autors alemanys i francesos com Bach, Buxtehude, Marais i Rameau.

Concert estrella

El concert estrella del festival el protagonitzarà el dia 8 el grup dirigit per Marian Rosa Montagut, Harmonia del Parnàs, que interpretarà per primera vegada en temps moderns una selecció de l'òpera barroca El major triomf de la major guerra, del portugués establit a València, Manuel Ferreira.

El grup vocal La Colombina cantarà el dia 9 ensalades del més destacat compositor d'aquest gènere, Mateu Fletxa el Vell, que va treballar en la cort del duc de Calàbria a València, així com d'altres compositors com Pere Albert Vila i Bartomeu Càceres.

El festival que organitzen la Diputació de Castelló, l’Institut Valencià de la Música i l'Ajuntament de Peníscola conclou el dia 10 amb un concert gratuït, patrocinat pel programa Antiqua de l'Obra Social la Caixa, a càrrec del grup Allegoria Ensemble.


·    Dilluns, 2 d'agost
·    24.00 hores
·    Platja Nord de Peníscola Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola