Notícies

;
04 agosto 2009

El projecte de Les Fontetes ja té forma

Després de quatre mesos de treball, l'equip de Balaguer i Vicent Arquitectos, ha lliurat a l'Ajuntament el projecte bàsic i d'execució de les obres de condicionament ambiental de l'àrea de la bassa portuària en la base exterior del  baluard de Santa Ana, comunament anomenada zona de Les Fontetes.
L'administració local ha promogut aquest projecte per a una requalificació ambiental de la zona de tal manera que es cree “un espai d'esplai en la base de la muralla, mantenint la línia d'aigua procedent de les deus sense perdre la idea de la muralla emergint de l'aigua” tal i com explica el text.
El 1995 es realitzava una reforma del port, projecte que va tractar de recuperar la imatge de la muralla sorgint de la mar sobre les roques. Per a això es va crear una bassa gran i una altra de menor grandària per a la qual cosa es van demolir el safareig de xarxes i la Font de Sant Pere.
La bassa major, és un element que forma part de la fisonomia característica de Peníscola, en la qual s'ha generat un ecosistema natural que contribueix a la seua consideració d'element d'interés per als visitants i turistes.
En la bassa menuda més pròxima a la muralla, en canvi, a causa de la seua escassa profunditat, s'identifiquen problemes continus de manteniment, la neteja no pot realitzar-se amb embarcacions i això provoca dificultats per a mantenir els nivells de salubritat de la zona.
Per això i pel valor sentimental que suposa la recuperació del safareig de xarxes, l'alcalde va incloure l'actuació referida dins de les promeses electorals durant la campanya.

Descripció de l'actuació
La zona on es preveu portar a terme l'actuació es correspon amb la bassa menuda, en el tram comprés entre el carrer del Port i la base de les muralles que suma un total de quasi 600m2.  Les accions que contempla el projecte es concreten en la desdecació parcial de la bassa, la creació d'una zona per als vianants i el seu condicionament com a punt de trobada de visitants amb bancs i altres elements que faciliten la seua accessibilitat i ús. A tot això, se suma la recuperació d'elements de la memòria històrica, com la bassa per a rentar xarxes Les Fontetes, que es recuperarà mitjançant la reposició d'un element representatiu que la rememore.

El Conjunt Historicoartístic de Peníscola està declarat com a Bé d'Interès Cultural i la zona d'intervenció prevista es troba dins d'aquest entorn. En conseqüència, l'actuació haurà de ser autoritzada per la Conselleria de Cultura que, a partir d'ara,  haurà d'informar sobre allò referent al projecte perquè l'Ajuntament puga iniciar el procés de licitació de l'obra” explicava el regidor de Nucli Antic, Romualdo Forner, qui afegia que “amb probabilitat, la licitació podria portar-se a terme abans que finalitze l'any, amb la qual cosa, abans de l'estiu que ve l'obra podria estar acabada”.
El projecte, a càrrec dels pressupostos de l'Ajuntament de Peníscola, ascendeix al voltant de 250.000 €. Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola