Notícies

;
15 julio 2009

El XIV Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola commemora Ausiàs March i Haendel

La directora de l'Institut Valencià de la Música, Inmaculada Tomás, ha explicat avui que el XIV Festival Internacional de Música Antiga i Barroca, que es durà a terme entre els dies 1 i 10 d'agost, commemorarà les figures del poeta valencià Ausiàs March i del compositor barroc Haendel.

Tomás ha afirmat que aquest festival que organitzen l'Institut Valencià de la Música, la Diputació de Castelló i l'Ajuntament de Peníscola s'ha consolidat com un espai de recuperació d'un repertori de cinc segles i que això ha suposat que grups espanyols i sobretot de la Comunitat Valenciana ja d'alt nivell professional potencien el seu treball en aquestes matèries.

El diputat provincial de Cultura, Miguel Ángel Mulet, s'ha referit que 14 anys després de l'engegada del festival, “cal valorar l'encert que va suposar aquesta iniciativa, així com la idoneïtat del Castell del Papa Luna com a seu dels concerts, i tot això implica el que ens vam proposar, una oferta cultural de qualitat per a satisfer les necessitats del turisme de la zona”.

L'alcade de Peníscola, Andrés Martínez, ha agraït l'esforç de la Diputació i l'IVM en aquesta aposta, “un gran festival i una gran programació, que es tradueix en un increment del potencial turístic de Peníscola, així com una arma de competitivitat enfront d'altres destinacions de vacances”.

Pel que es refereix al patrimoni musical valencià, el grup Capella de Ministrers, “vaixell almirall dels grups de música antiga valencians”, segons Tomás, donarà el concert inaugural al Castell del Papa Luna, una actuació extraordinària titulat Música i poesia per a Ausiàs March en la qual es ret homenatge al literat de la Safor, quan se celebra el 550 aniversari de la seua defunció.

El festival s'ha convertit en un fòrum de commemoració de compositors i en aquesta ocasió la figura central és Georg Friedrich Haendel, en el 250 aniversari de la seua defunció, un dels músics barrocs més conegut. De les set activitats que consta l'edició d'enguany, tres giraran entorn del compositor alemany.

La primera actuació és el piromusical, a càrrec de la Pirotècnia Tomás de Benicarló, que obri el festival el dia 1 a la platja Nord de Peníscola i que oferirà els seus espectaculars efectes lluminosos amb la Música per als reials focs d'artifici de Haendel.

El dia 5 la soprano Erika Escribá-Astaburuaga i Ars Organica,  grup emergent impulsat des de la Comunitat Valenciana però en el qual es troben músics internacionals, oferiran un concert dedicat en la seua totalitat a àries d'òperes de Haendel.

El concert de clausura, el dia 10, a càrrec del millor contratenor espanyol, Carlos Mena, i el grup Mensa Harmonica, interpretarà àries del referit autor alemany  i d'uns altres de l'època.

El dia 8 d'agost el grup vocal Nova Lux Ensemble executarà un programa centrat en el Renaixement en el qual tindran cabuda peces de Mateo Fletxa el Vell, que va estar en la cort del Duc de Calabria, però també d'altres autors europeus d'aqueix període vinculats a altres corts, com Banchieri, Janequin i altres.

El jove, encara que gran violagambista italià, Vittorio Ghielmi, de gran projecció internacional però que ha actuat molt poc a Espanya, donarà el dia 9, amb la col·laboració de la soprano Gabriela Gibelli, un programa italià titulat La voce nella viola (la veu de la viola) amb peces en les quals tindrà lloc la improvisació a l'estil de l'època.


XIV FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA ANTIGA I BARROCA DE PENÍSCOLA

Dia 1 d’agost
Platja Nord, 24.00 hores
Espectacle piromusical. Pirotecnia Tomás de Benicarló
Música per als reials focs d’artifici de Haendel  

Dia 2 d’agost
Pati d’armes del Castell del Papa Luna
Capella de Ministrers | Carles Magraner, director
Pilar Esteban, soprano
José Hernández-Pastor, contratenor
Música i poesia per a Ausiàs March
Obres de Verdelet, Brudieu, Cornago i altres

Dia 3 d’agost
Pati d’armes del Castell del Papa Luna
Il Giardino Armonico | Giovanni Antonini, director
A Venezia!
Obres de Vivaldi, Merula, Castello, Galuppi, Buonamente i Legrenzi

Dia 5 d’agost
Pati d’armes del Castell del Papa Luna
Ars Organica | Erika Escribá-Astaburuaga, soprano
Tempesta e calma
Àries d’òpera de Haendel

Dia 8 d’agost
Pati d’armes del Castell del Papa Luna
Nova Lux Ensemble | Sergi Moreno-Lasalle, director
En bona companyia
Obres de Janequin, Passereau, Croce, Mateu Fletxa el Vell i Banchieri

Dia 9 d’agost
Pati d’armes del Castell del Papa Luna
Vittorio Ghielmi, viola de gamba | Graciela Gibelli, soprano
La voce nella viola
Obres de Frescobaldi, Rossi, Jenkins, Forqueray i altres

Dia 10 d’agost
Pati d’armes del Castell del Papa Luna
Mensa Harmonica | Carlos Mena, contratenor
Haendel e i suoi «cari primi» uomini
Obres de Haendel, Grimaldi, Bernardi, Serafini i Pacini

ENTRADES: 12 €; ABONAMENT 6 CONCERTS: 60 €. Venda anticipada: a partir del dia 15 de juliol a través de ServiCaixa en el telèfon 902 33 22 11, en els caixers ServiCaixa de La Caixa, per internet en www.servicaixa.com; a partir de l’1 d’agost en l'Oficina de Turisme de Peníscola situada en el Passeig Marítim i, els dies de concert, en el mateix recinte. Horaris: matins de 10 a 14 h, vesprades de 17 a 20 h, festius: de 10 a 13 h. Venda en el castell de 21 a 22.30 h. NOTA: Els periodistes que desitgen assistir als concerts hauran d'acreditar-se prèviament. Per a sol·licitar l'acreditació, cal dirigir-se abans del 30 de juliol al gabinet de premsa: Elena Costa. ivmprensa@ivm.gva.es 96 3 18 44 78 / 699 700 342. Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola