Notícies

;
17 junio 2008

Les Campanes pugen als campanars

L'empresa de restauració encarregada de les tasques d'ampliació i renovació dels campanars dels temples religiosos de la ciutat de Peníscola ha iniciat els treballs de muntatge i pujada de les campanes després d'acabar els tractaments pertinents al taller.
Després de la sol·licitud, per part de la Regidoria de Patrimoni del municipi i a petició parròquia, d'un estudi de l'estat dels campanars de les dues esglésies “es va valorar la necessitat d'emprendre una acció de restauració important per conservar el valor patrimonial de les peces que componen els campanars i així contribuir-ne a l'ús social, cultural i fins i tot turístic”, explica Amparo Bayarri, edil de l'àrea. De la mateixa manera ha comunicat la seua alegria i sorpresa per la rapidesa en la finalització i el lliurament de les peces “prevista per a finals del mes d'agost i que, finalment, han sigut lliurades amb més de dos mesos d'antelació”.
La pujada de les distintes peces ha començat amb la pujada de les campanes a l'ermita, tasca que acabarà a mitjan setmana, segons expliquen els tècnics; i continuarà amb la col·locació de les campanes de la parròquia al seu campanar.
La col·locació de les peces és posterior al solemne acte de recepció, per part del poble de Peníscola i de la benedicció de les campanes de dissabte passat. Tanmateix, l'edil de l'àrea ha confirmat que “un esdeveniment tan exclusiu no pot passar desapercebut i, per això, l'equip de govern, hem considerat silenciar les campanes de l'ermita fins a la crida al novenari en honor de la Patrona nostra, el pròxim 31 d'agost”. Açò implicarà que el campanar de l'ermita no sonarà fins eixe moment. D'una altra manera serà per a les campanes de l'església parroquial, que tot i que també retran homenatge i devoció a la Mare de Déu d'Ermitatna, romandran callades en el seu dia a dia fins a la data referida, a excepció de dues ocasions en què el campanar sí que sonarà: el dia de sant Pere i el dia de sant Roc.
A iniciativa de l'equip de govern, l'alcalde de la ciutat, Andrés Martínez, ha instat la parròquia a “trencar el silenci d'aquests mesos fins a l'inici de la novena en deferència al col·lectiu de famílies que viuen de la mar i que passen per mals moments per causa de la crisi del sector”, i també “en honor del patró del municipi, sant Roc”. Per aixòl el campanar de l'ermita quedarà en silenci i el de la parròquia tan sols sonarà en les dues ocasions referides.

Els campanars

El campanar de l'església de Santa Maria està compost per quatre campanes, dos d'aquestes són del segle XIX i les altres dues del segle XVII, la més antiga de les quals data de 1627. Una joia patrimonial que ha rebut un tractament especial per l'estat precari de conservació en què es trobava. La fisura que presenta al bronze ha obligat als restauradors a enviar la peça a un taller alemany per ser sotmesa a un procés de renovació sense fundició que encara no es realitza al nostre país. La prompta reparació d'aquesta campana ha fet possible el lliurament de tots els bronzes abans del previst.
Respecte a les tres restants, els problemes que presentaven i que han sigut reparats, tenien a veure amb l'oxidació del bronze i el mal estat dels ancoratges de ferro al campanar. La dificultat en les rotacions i el perill de trencament han sigut les motivacions bàsiques per a emprendre l'acció restauradora.
Respecte al campanar de l'ermita de la Mare de Déu d'Ermitana, localitzada vora el castell de Peníscola, les tasques s'han centrat en la neteja de l'òxid de les parts internes de les campanes i la renovació dels ancoratges de ferro per uns altres de fusta. El campanar disposa de dues campanes del segle XIX que s'han ampliat fins a quatres peces per gentilesa de dos famílies del municipi.

Els treballs de millora de les peces, a excepció de la campana Caterina, que ha viatjat a Alemanya, s'han dut a terme en un taller valencià amb una llarga trajectòria en restauració de campanes i de campanars.
Millorar l'acústica i les condicions de conservació dels campanars ha suposat una despesa per a la Regidoria de Patrimoni de 60.000 €, projecte al qual s'afegiran uns altres de millora i conservació del patrimoni durant aquesta anualitat, com la rehabilitació del carrer de la Porteta i l'adequació del camí que va des de la mateixa Porteta fins a la part de darrera de la ciutadella. Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola