Notícies

;
08 febrero 2008

Càncer de pell: quan he de preocupar-me?

La doctora Arantxa Torrijos, dermatòloga del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló va explicar quan pot sorgir un melanoma i com una persona pot autoexaminar les seues pigues per a obtenir un diagnòstic precoç i poder preveure l'aparició de melanomes.

La piga és una taca pigmentada que apareix en la pell de l'adult i que, en ocasions, està des del seu naixement però la major part de les vegades sorgeix depenent de factors hereditaris, exposicions al sol i condicions que afavoreixen la seua aparició.

La doctora Torrijos va explicar com fer l'autoexamen regular de les pigues de la pell ja que és indispensable per al diagnòstic precoç de melanomes, i que es pot realitzar fàcilment posant-se enfront de l'espill o amb ajuda d'algú.

Les persones més susceptibles de patir melanoma són aquelles que tenen antecedents familiars, que ja han tingut un melanoma en el passat o que presenten gran quantitat de pigues o algunes que canvien de grandària o forma. A més també presenten més risc les persones de pell clara i ulls clars i que es cremen fàcilment o es bronzegen poc.

El doctor Pablo Prada, director d'aquesta Fundació de l'Hospital Provincial va introduir la conferència explicant el programa “Una Fundació per a la teua salut” i donant a conèixer les activitats que s'estan desenvolupant des d'aquesta entitat, així com els serveis i les noves tecnologies que té l'Hospital Provincial i que estan a la disposició del pacient.

Per part de l'Ajuntament de Peníscola, va obrir el parlament el tinent d'alcalde José Romualdo Forner qui valora l'experiència de manera positiva: “Peníscola dóna suport totes les iniciatives que contribuïsquen a millorar la qualitat de la salut pública. Conscienciar a la ciutadania de la importància de la prevenció i la detecció primerenca dels casos és la clau per a evitar conseqüències greus”.

La importància de la prevenció

El càncer de pell és el més freqüent, es considera que la meitat de la població major de 65 anys patirà almenys un càncer de pell en la seua vida. Afortunadament malgrat ser un càncer d'alta incidència l'índex de mortalitat és baix, incrementant-se en els casos de melanoma.
Durant la conferència, la doctora Torrijos va donar una sèrie de consells per a prevenir possibles problemes en la pell, ja que la prevenció juga un paper molt important en aquests casos

1.-Evitar l'exposició solar entre les 12 i les 16 hores igual que aquesta exposició ha de ser progressiva per a evitar les cremades solars.

2.-Renovar l'aplicació del protector solar amb la freqüència adequada i sobretot, després de cada bany, i que siga un protector solar adaptat al tipus de pell de cada persona i a les condicions d'exposició solar. Per descomptat, no s'ha d'utilitzar un fotoprotector per a augmentar el temps d'exposició al sol.

3.-Quant als xiquets cal protegir-los amb samarreta i gorra i no exposar als nadons.

4.-També cal tenir en compte la reflexió dels rajos solars per la mar, arena i neu i el més important és que si s'adverteix que una piga ha canviat de grandària, forma o color, cal consultar el dermatòleg.
Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola