Notícies

Peníscola avança en la confecció de les seues noves rutes amb Patrimoni de la Humanitat
06 febrero 2024

Peníscola avança en la confecció de les seues noves rutes amb Patrimoni de la Humanitat

  • Les àrees de Turisme i Medi Ambient han mantingut una nova trobada amb els representants del club senderista de la localitat per a afinar els circuits i avançar en la producció de la senyalització de les rutes
  • L'objectiu és disposar dels circuits senyalitzats i practicables per al pròxim estiu

Peníscola avança en la seua proposta de turisme actiu, unes rutes turístiques dissenyades per a gaudir de l'entorn natural del municipi, al Parc Natural de la Serra d’Irta i les seues zones d'influència, l'al·licient de la qual és conéixer les construccions de pedra en sec amb les quals compten els itineraris.
Aquesta mateixa setmana, les àrees de Turisme i Medi Ambient a l'Ajuntament han mantingut una nova trobada amb els representants del club senderista de la localitat per a afinar els circuits i avançar en la producció de la senyalització de les rutes.
L'objectiu és disposar dels circuits senyalitzats i practicables per al pròxim estiu.

Patrimoni Cultural Immaterial

L'art de la pedra en sec és una tècnica de construcció que consisteix a apilar pedres sense utilitzar cap altre material per a la seua unió.
Està tècnica s'ha utilitzat a tot el món i s'ha convertit en una manifestació cultural internacional.
El 2018 la UNESCO va declarar l'art de la pedra en sec com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i aquesta tècnica s'ha utilitzat durant segles en moltes províncies d'Espanya.
A més de ser una forma de construcció sostenible, aquestes estructures de pedra seca han donat forma a nombrosos i diversos paisatges, creant diferents tipus de construccions que permetien que s’optimitzaren els recursos naturals i humans en cada localitat.

Les rutes

Després de la catalogació de la pedra en sec en tot el terme municipal, l'àrea de Turisme ha treballat en el disseny dels itineraris amb la col·laboració de l'àrea esportiva i la imprescindible col·laboració del club excursionista de la ciutat, identificant els espais de major valor patrimonial, dissenyant la seua senyalització i interpretació.
A partir de la seua catalogació, s'ha treballat en el disseny dels itineraris de les rutes, concretament en propostes de diferent nivell de dificultat que uneixen els elements constructius de major singularitat de manera assequible per a tots els públics.
Una de les rutes inclou el Pebret, el clot de Maig i el barranc d'Irta; un altre dels itineraris proposa la Pedrera i el barranc de Moles; una altra proposta ens porta al corral de Baltasar i la basseta Groga, per exemple; el coll d'en Berri el pou del Moro i el coll de Capitana formen part d'una altra de les rutes, així com el traçat entre el corral de Gamba, l'Escutxa i el pla de la Basseta.
Aquesta setmana s'estan realitzant les rutes novament, aquesta vegada sobre el terreny al costat de membres del club excursionista local, per a traçar les senderes i adequar els camins, així com establir els punts d'eixida, aparcament i senyalització dels diferents elements.

Les construccions de pedra en sec

Els elements constructius que es podran identificar en les diferents rutes van des de les barraques, casetes de cabirons cocons, forns de calç, recers i refugis, corralisses o pous
"Amb la seua declaració com a patrimoni de la humanitat, no sols ens inspira per a la seua conservació sinó que ens convida a la seua divulgació i posada en valor" ha compartit Martínez, apostant per aquest binomi que uneix el senderisme en un entorn "extraordinari al costat de la mar" amb el coneixement d'un "patrimoni singular, valorat i reconegut per les Nacions Unides.

 

Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola