Acreditació competències professionals
Enllaços relacionats
Convocatòria permanent en totes les famílies professionals de reconeixement de les competències professionals adquirides per experiència laboral i formació no formal
Posem en valor la teua experiència laboral
Si tens experiència laboral t'has esforçat a millorar la teua formació però no tens un títol de Formació Professional o un Certificat de Professionalitat que l'acredite. Ara tens l'oportunitat d'aconseguir-ho!
La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport posa a la teua disposició els centres públics amb formació professional per a aconseguir-ho!
Què és el Reconeixement de la Competència Professional?
És un procediment que et permet obtindre una acreditació oficial del nivell professional, que hages adquirit a través de la teua trajectòria laboral i de la teua formació no oficial.
A qui pot interessar-li?
A totes aquelles persones que, complint uns requisits mínims, amb el seu esforç i dedicació han arribat a ser unes bones professionals però no tenen una certificació oficial que se'l reconega.
Quins requisits cal complir?
- Nacionalitat espanyola o permís de residència en regla.
- 18 anys complits per a qualificacions de nivell I i 20 anys per a qualificacions de nivell II i III.
- I trobar-se en alguna d'aquestes dues situacions:
1.- Experiència laboral mínima en els últims 15 anys, relacionada amb un sector professional, de:
- 2 anys i 1200 hores, per al nivell I.
- 3 anys i 2000 hores, per al nivell II i III.
2.- O una formació no formal mínima, en els últims 10 anys, relacionada amb un sector professional:
- 200 hores per al nivell I.
- 300 hores per al nivell II i III.
Per què hauria d'inscriure'm?
Moltes professions exigeixen ja una certificació oficial per a exercir-les i unes altres ho faran en un futur pròxim.
posibilidades de encontrar empleo o de progresar en el que ya se tiene.
He de fer exàmens?
No!
Això no són proves lliures per a obtindre una titulació. Ací, per a avaluar-te, es parteix de tot el que has aprés treballant o formant-te de manera no oficial.
Llavors en què consisteix?
En inscriure't has d'aportar proves que avalen la teua competència professional:
- La teua vida laboral.
- Contractes o certificacions d'empresa, de treballs exercits dins dels 15 anys anteriors a la sol·licitud.
- I els teus certificats de formació no formal, cursats dins dels 10 anys anteriors a la sol·licitud.
Els contractes i els certificats de formació han d'estar relacionats amb el sector professional en el qual vols obtindre el reconeixement.
Prepara els documents!
La vidad laboral: la pots sol·licitar telemàticament. Punxa en el següent enllaç: Seu Electrònica de la Seguretat Social. Després segueix les instruccions
Els contractes: has de tindre còpia. Si no és així dirigeix-te a l'empresa o els pots buscar telemàticament en el següent enllaç: SEPE
Certificats d'empresa: a vegades els contractes no donen massa informació sobre el treball realitzat. Si pots, demana un certificat com aquest: model de certificat
Certificats de formació no formal: cerca els certificats dels cursos que hages realitzat. Almenys haurien de recollir: continguts, mòduls, hores i dates d'inici i final
Assessorament
A continuació una persona assessora t'ajudarà a definir quines unitats de competència professional estan relacionades amb el teu historial professional i formatiu.
La Unitat de Competència (UC):
- Els títols de Formació Professional i els Certificats de Professionalitat contenen una o més Qualificacions Professionals.
- Cada qualificació professional està formada per UC i aquestes UC són les que et poden acreditar per haver-les adquirit per la teua experiència laboral i la teua formació no oficial.
Més informació en el següent enllaç: INCUAL
Avaluació
Finalment una persona avaluadora, a partir de la teua trajectòria professional i formativa, comprovarà els coneixements i habilitats que has adquirit i la seua correspondència amb les unitats de competència professional.
La persona avaluadora analitzarà la teua trajectòria i després si necessita comprovar que has adquirit determinats coneixements, habilitats o destreses, ho farà normalment a través d'una entrevista professional, però si és una qüestió pràctica pot utilitzar també simulacions professionals.
Què puc fer amb les Unitats de Competència acreditades?
Les Unitats de Competència són com a cromos!
- Si tens totes les d'una Qualificació Professional, podràs obtindre el Certificat de Professionalitat que la reculla:
- En el següent enllaç trobaràs informació sobre els certificats: Labora
- I si la qualificació està inclosa en un títol d'FP, quan el curses, podràs convalidar part del títol i només hauràs de fer els mòduls (assignatures) que et falten.
- En el següent enllaç trobaràs informació sobre l'oferta de Formació Professional del Sistema Educatiu en la Comunitat Valenciana Cicles Formatius
Quan i on podré inscriure'm?
Una vegada publicat en el DOGV el procediment estarà obert permanentment i es durà a terme en els centres públics de la nostra comunitat que ofereixen Formació Professional.
- Ací trobaràs els centres: SEDES
- Feix clic en el següent enllaç per a inscriure't:: SOL·LICITUD
Primer has de triar la família professional, després veure quins centres ofereixen la família professional que es correspon amb el sector en el qual has adquirit l'experiència, cerca el més pròxim al teu domicili.
- En inscriure't se't demanaran dades personals, professionals i formatius.
- També se't demanarà que hi adjuntes els documents que avalen la teua trajectòria personal i formativa.
- Si tens dificultats per a fer això, no et preocupes, porta'ls en mà a la primera entrevista.
- Molt important!
- Una vegada inscrit has d'estar molt atent al correu electrònic, ja que et citaran per a començar el procediment a través d'aquest. Per això has d'assegurar-te que ho trasllades correctament en la sol·licitud.
Ara t'animem a participar-hi!
Volem que la teua experiència professional quede reconeguda.
Si tens dubtes pots dirigir-te a qualsevol seu per a demanar que t'informen i t'ajuden a decidir, o en el Centre d'atenció a l'usuari - de dilluns a divendres de 8h a 15h, www.ceice.gva.es, en el telèfon 960 038 618, o en el mail peac.cv@tragsa.es