Notícies

;
02 agosto 2010

Capella de Ministrers proposa a Peníscola un recorregut musical pels llocs que va visitar Tirant lo Blanch

La formació valenciana Capella de Ministrers, que dirigeix Carles Magraner, obri el dimarts dia 3 els concerts del XV Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola amb l'estrena d'un programa commemoratiu de l'escriptor Joanot Martorell a través d'un recorregut musical pels llocs que va visitar el seu personatge, Tirant ho Blanch, en la novel·la homònima.

Amb motiu del sisé centenari del naixement de Martorell, Capella il·lustra el pelegrinatge de Tirant en diverses etapes: Anglaterra, Sicília i Rodes, Àfrica, amb un nou repertori que acompanya a aquest famós personatge en les seues aventures: des de l’exquisitat de les músiques de l'Europa del segle XV fins al exotisme dels sons de l'Imperi Otomà i del Nord d'Àfrica.

Per això, a part del conjunt instrumental i vocal de Capella, el grup compta amb la col·laboració de Juan Manuel Rubio (llaüt i arpa),  Spyros Kanyaris (lira) i Aziz Samsaoui (kanun), mentre que les veus solistes seran les de Pilar Esteban (mezzosoprano), Marta Infant (alt), Jordi Ricart (baríton) i José Pizarro (tenor), a més de la cantant Mara Aranda.

“Les obres musicals recollides en aquest concert -estretament relacionades amb la trajectòria i la vida de Joanot Martorell- s'agrupen en sis blocs ben diferenciats que ens traslladen des d'Anglaterra, Borgonya i Aragó (Sicília i Rodes) fins a Constantinoble (Istanbul), i que arrepleguen la música de les corts més importants del Renaixement i el exotisme de l'Imperi bizantí o de les batalles de Tirant a Àfrica, amb repertori andalusí”, en paraules de la musicòloga Mari Carmen Gómez.

Encara que el valor de la literatura com a font d'informació musical és relatiu, en la famosa novel·la de cavalleries que va escriure Martorell en el segle XV -que relata sobretot les fetes bèl·liques del seu protagonista- la música quan no apareix amb fins militars, ho fa bàsicament per a acompanyar el ball en els moments d'oci, segons Gómez.

L'especialista considera que el Tirant ho Blanch aporta un excel·lent testimoniatge: la circulació en l'Edat Mitjana i almenys fins al Renaixement primerenc d'un ingent repertori musical que mai va ser escrit i que, a tot estirar, ho va ser molt tardanament o de forma marginal: l'específic dels ministrers, van ser instruments alts o baixos, danses i, en general, música funcional, i tot aquell repertori vocal de tradició oral o de caràcter efímer.

Des de la seua creació el 1987, el grup Capella de Ministrers ha desenvolupat, sota la direcció de Carles Magraner, una important tasca investigadora i musicològica en favor del patrimoni musical espanyol, des de l’edat mitjana fins al segle XIX, i ha donat més de set-cents concerts.

El grup ha recorregut amb els seus concerts els més destacats festivals i les millors sales de música d'Espanya, i ha realitzat gires per França, Bèlgica, Romania, Portugal, Holanda, Egipte, Itàlia, Alemanya, El Marroc, Anglaterra, Polònia, Tunis, Xile, Portugal, Grècia, Argentina, Brasil, EUA, Mèxic, Finlàndia, Àustria, Cuba, Croàcia, Xina, Algèria, Suècia i Noruega, entre altres.

El grup ha gravat quaranta discos amb els quals ha obtingut molt bones crítiques per part de la premsa especialitzada, a més de premis i distincions.

·    Dimarts, 3 d'agost
·    22.30 hores
·    Pati d'armes del Castell del Papa Luna (Peníscola)
Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola