Notícies

;
19 julio 2007

Peníscola descobreix un nou espai al visitant amb una visita guiada per la Marjal

Peníscola descobreix al visitant un espai natural de gran valor patrimonial i cultural a partir de les visites guiades gratuïtes per la zona humida de la Marjal. La Regidoria de Medi Ambient engega per primera vegada aquesta activitat turística i cultural que complementa les altres cinc rutes pel nucli antic dissenyades pel Patronat de Turisme de Peníscola amb la finalitat d'acostar i potenciar la història i el patrimoni del municipi a tots els visitants i ciutadans.

Peníscola Natural. Un recorregut per la Marjal de Peníscola pretén donar a conèixer una zona única i excepcional per les seues característiques mediambientals, de gran potencial didàctic i de turisme actiu a un públic ampli i heterogeni. Són visites respectuoses amb el medi ambient, basades en la sostenibilitat i respecte per l'entorn, pensades per a fomentar el valor didàctic i l'educació ambiental i perfectes per a realitzar-les en família”, ha explicat Agustín Fresquet, edil responsable de l'àrea. A partir d'aquestes rutes plantejades en dos itineraris diferents el visitant i el ciutadà pot conèixer de forma entretinguda i estimulant un ecosistema de peculiaritat etnogràfica i arquitectònica que alberga espècies animals i vegetals úniques.

Marjal de Peníscola, un recorregut pel patrimoni paisatgístic i natural
El projecte Peníscola Natural Un recorregut per la Marjal de Peníscola consisteix en visites guiades centrades en valors mediambientals, patrimonials i paisatgístics en l'ecosistema de l'aiguamoll conegut com la Marjal de Peníscola, una llacuna costanera de prop de 130 hectàrees de peculiaritats en fauna i flora que es troba en el Catàleg de Zones Humides de la
Comunitat Valenciana, sota el conveni RAMSAR i inclós en la Xarxa Natura 2000 com a figura de Bé d'Interés Comunitari (BIC). Entre altres aspectes, l'interés d'aquest aiguamoll resideix en el fet que alberga espècies de fauna en perill d'extinció com són el fartet, el samaruc i la Melanoides tuberculata, l'última reserva europea de la qual es troba en aquest espai natural.

A partir d'aquests circuits d'una mica més d'una hora i mitja de durada que tenen lloc del 15 de juliol al 15 de setembre, cada dimarts a les 19.30 hores i dijous i dissabte a les 9.00 hores, majors i menuts coneixen el funcionament de l'aiguamoll i la vinculació entre la Marjal i la gran afluència de deus amb els quals compta Peníscola, l'evolució de les antigues salines situades en l'arenal proper a la zona humida, a més de la importància del patrimoni cultural i natural i de les espècies que hi habiten, algunes úniques i amb el risc de desaparició. La visita mostra també les espècies marines i les arts i tipus de pesca antiga en aquesta zona així com l'agricultura de la Marjal des de l'antiguitat fins a l'actualitat i la importància de la cultura àrab en el desenvolupament agrícola de la zona amb la visita a sénies morunes i pallisses.

Història, tradició i cultura en cinc recorreguts
Peníscola acosta la història i el patrimoni del municipi a tots els visitants i ciutadans amb visites guiades pel nucli durant l'època estival i les vacances de Setmana Santa. Aquest servei turístic gratuït dissenyat com alternativa cultural a l'oci i la platja consisteix en cinc itineraris temàtics d'una hora i mitja de durada per a cadascun dels recorreguts on es dóna a conèixer al visitant i a l’autòcton la varietat i riquesa de recursos històrics, artístics i naturals dels quals disposa la ciutat.

La primera ruta, la Ruta Historicoartística, explica l'estreta relació de Peníscola i l'aigua dolça i l'origen del nom de la ciutat així com de les civilitzacions que hi han habitat i es visiten a més les diferents portalades i l'ermita de la patrona. La segona alternativa a escollir és la Ruta Monumental, que mostra el traçat urbanístic de la ciutadella, la seua evolució com a fortificació i el patrimoni arquitectònic que alberga. A més, es fa una parada en el Museu de la Mar abans de finalitzar el recorregut que es complementa amb una visita a l’interior del castell del Papa Luna. La tercera opció és la Ruta de la Ciutadella, que permet conéixer de prop les tradicions i costums, la gastronomia i les activitats socioculturals de Peníscola amb un passeig nocturn el centre explicatiu del qual  gira entorn del patrimoni cultural intangible de la ciutat.
Una altra de les opcions, iniciada l’estiu passat, és realitzar la visita cinematogràfica en la qual es mostren els espais i escenaris en què es van rodar famoses seqüències de pel·lícules com Calabuch (1956) o la superproducció El Cid (1961) així com els fets cinematogràfics més destacats que mostren l’estreta vinculació de Peníscola amb el seté art. Finalment, un recorregut per la vida i cultura marina de Peníscola a través de la Ruta Marinera permet conèixer la influència històrica i econòmica de la pesca en la ciutat amb la visita a la llotja actual i a les fonts i l'exhibició de les arts i tipus de pesca actuals i tradicionals i l'explicació de la gastronomia marinera  i l'aportació de la dona a la vida de la mar.

Un recorregut per la Marjal de Peníscola
Del 15 de juliol al 15 de setembre
Horari de Rutes:

Recorregut 1: Eixida pont de pedra al costat de la plaça Illueca. Dijous 09.00 hores
Recorregut 2: Eixida al costat de la Policia Local (C/ Madrid). Dimarts 19.30h i dissabtes 09.00 hores

Informació: Oficina Tourist Info (Passeig Marítim, s/n) Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola