Notícies

El barroc dominarà el XVII Festival de Música Antiga de Peníscola
17 julio 2012

El barroc dominarà el XVII Festival de Música Antiga de Peníscola

El XVII Festival Internacional de Música Antiga de Peníscola, organitzat per la Diputació de Castelló, l’Ajuntament de Peníscola i l’Institut Valencià de la Música (IVM), amb la col·laboració de l’Agència Valenciana de Turisme, “tindrà un marcat caràcter barroc i comptarà amb una destacada presència internacional, a més de commemorar el tres-centé aniversari de la mort de Joan Cabanilles”.

Així ho ha explicat la directora de l’IVM, Inmaculada Tomás, durant la presentació del festival, en la qual han participat el diputat provincial de Cultura, Héctor Folgado, i l’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, que han destacat la cooperació de les tres institucions en un festival “totalment consolidat” i la seua aposta clara a favor de la cultura tant pels seus valors intrínsecs com pel seu paper dinamitzador de l’economia de la zona.

L’oferta d’aquesta edició comprén vuit concerts, tres d’aquests gratuïts. El tradicional espectacle piromusical obrirà el festival el dia 2 d’agost, amb música barroca francesa, gràcies al patrocini de l’AVT. Cinc dels vuit concerts estaran dedicats al període barroc i els altres tres a la música del Renaixement.

Pel que es refereix als intèrprets o grups internacionals, participaran en el cicle La Voce Instrumentale (dia 3) – compost per un rus, un italià i una austrícaca –, la clavecinista japonesa radicada a Nova York, Aya Hamada (dia 5), el grup portugués Ludovice Ensemble i l’Orquestra Barroca d’Hèlsinki (dia 12).

Els grups nacionals participants, tots valencians, són Capella de Ministres (dies 4 i 7), Harmonia del Parnàs (dia 10) i Dolce Rima (dia 11).

El pati d’Armes del Castell del Papa Luna, “un escenari perfecte pera a aquest festival”, acollirà els concerts de pagament. El primer, a càrrec de La Voce Instrumentale, combinarà, el dia 3, un repertori molt poc freqüent del barroc amb els autors clàssics del gènere: Vivaldi, Bach i Händel.

El dia 4, Capella de Ministrers oferirà música medieval composta per dones de diversos països, principalment en els monestirs, un terreny poc estudiat fins al moment.

Aya Hamada començarà el dia 5 els concerts gratuïts – després de retirada prèvia d’invitacions – en el Saló Gòtic del Castell del Papa Luna. Tocarà peces del repertori barroc francés per a clavicèmbal. Dos dies després, i en les mateixes circumstàncies, Capella de Ministrers (dia 7) interpretarà música sefardita recuperada en diversos països mediterranis.

El grup Ludovice Ensemble proposarà el dia 9 un viatge sentimental per la música galant del segle XVIII amb les melodies que escoltava la societat occidental burgesa i culta en els salons de sa casa.

Tercer centenari de Joan Cabanilles

Considerat el Bach espanyol, la producció musical de l’organista i compositor Joan Cabanilles (Algemesí, 1644 - València, 1712) encara amaga molts misteris. Harmonia del Parnàs desvetllarà el dia 10 part d’aquests gràcies a un treball d’investigació, en un concert que forma part de les activitats de l’IVM amb motiu d’aquesta efemèride i que es durà a terme, pel seu caràcter religiós, en l’església de Santa Maria.

El duo valencià Dolce Rima tanca els concerts gratuïts el dia 11 amb una programa titulat Dolce tormento que uneix el Renaixement espanyol dels violistes i el seicento italià, amb el fil conductor de la poesia i els seus tòpics universals, com l’amor i el desamor.

El festival conclou el diumenge dia 12 amb la famosa Orquestra Barroca d’Hèlsinki, amb un programa dedicat a Johann Sebastian Bach.

Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola