Notícies

L’Ajuntament de Peníscola impulsarà conjuntament amb el Grup Cultural de Danses la creació del nou museu
11 marzo 2020

L’Ajuntament de Peníscola impulsarà conjuntament amb el Grup Cultural de Danses la creació del nou museu

Després de l’anunci del mateix alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, el passat cap de setmana, del propòsit de l’equip de govern local de posar en marxa un nou museu en el municipi dedicat a les Danses, el mateix primer edil ha mantingut una trobada avui amb el president del Grup Local de Danses, Jesús Bayarri, per a intercanviar idees i impulsar conjuntament la posada en marxa del nou espai expositiu.

Durant la reunió, tant des de l’agrupació com des del mateix consistori s’ha constatat “la gran predisposició a la col·laboració per part de la ciutadania” reflectida en múltiples crides i contactes als responsables de l’àrea de Cultura, l’agrupació i el mateix alcalde de veïnes i veïns de la ciutat per oferir materials per al nou museu.

Des d’indumentària contemporània a peces de roba antigues, llibres o documentació històrica, passant per fotografies de diferents èpoques i material gràfic “són algunes de els idees dels mateixos veïns per a la mostra expositiva” ha explicat l’alcalde.

Per la seua banda, Bayarri ha ofert tota la col·laboració al consistori, i ha manifestat la il·lusió compartida del col·lectiu de danses per l’obertura d’aquest nou espai.

La Casa de l’Aigua, ubicada en el cor del nucli històric, és l’espai que acollirà el nou museu; va ser dissenyada en la seua renovació com a espai d’exposicions, així que “és un enclavament de luxe per a la ubicació de la nova mostra expositiva” ha valorat Martínez.

Actualment acull una excel·lent i extensa col·lecció de llibres i materials relacionats amb la figura de Benet XIII, en un espai de recent creació per al seu estudi. Tanmateix, per la practicitat que suposa reallotjar aquesta excelsa col·lecció en la mateixa Biblioteca Municipal, a petició de l’Associació d’Amics del Papa Luna, se li donarà trasllat en les pròximes setmanes deixant lliure aquest edifici municipal ja en el mes d’abril.

Els treballs d’adequació i disseny dels nous espais expositius, així com els continguts, es treballaran al llarg dels pròxims mesos amb l’objectiu de poder obrir el nou museu “com més prompte millor”.

Des de l’àrea de Cultura, el seu regidor, Ramón Simó, s’ha sumat a l’agraïment del mateix alcalde davant la voluntat de col·laboració ciutadana i ha anunciat noves trobades i reunions de coordinació.

Un museu de tots
A més de la convocatòria d’un Consell de Cultura extraordinari per tractar aquesta qüestió, en els pròxims dies es mantindrà una trobada amb els representants de la Dansa Batalla de Moros i Cristians.

El treball de campo es programarà en els pròxims dies, així com en diferents entrevistes amb destacats estudiosos dels balls típics i la història local.

La data més antiga amb què es coneixen les Danses de Peníscola ens remunten al segle XVII. Impregnades de caràcter religiós, els dansants i gitanetes actuen en les festes patronals de la Mare de Déu de l’Ermitana els dies 8 i 9 de setembre, ballant en la processó i en la plaça d’Armes. La seua història, singularitat i la vistositat de la indumentària tradicional els han valgut el reconeixement de propis i forans al llarg dels anys, i les Festes Patronals de la ciutat han estat catalogades amb l’Interés Nacional.



Volver al listado de noticias » »
Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola