Campanya protecció del sol
Campanya de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública
Protegix-te del sol
Quan fa bon temps, i sobretot a l’estiu, els moments d’oci s’aprofiten generalment a l’aire lliure, disfrutant del sol a la platja o a la muntanya. També la pràctica d’alguns esports (futbol, natació…) i algunes activitats laborals o aficions (agricultura, jardineria…) es fan a l’aire lliure.
Els rajos solars ultraviolats (UV) entren en la pell si no està protegida per roba o cremes amb filtre solar, i poden causar danys que són visibles en poques hores, com ara irritacions i cremades o danys que apareixen al cap dels anys: envelliment prematur (arrugues), taques i augment del risc de patir càncer de pell. Per això, és important protegir la pell quan s’està al sol i evitar les cremades solars, especialment en els xiquets i xiquetes. Cal tindre en compte que els rajos solars són més intensos a l’estiu, a les muntanyes altes i quan es reflectixen en l’aigua, l’arena o la neu.
Acostuma't a mirar-te la teua pell...
Amb l’ajuda d’un espill podràs mirar-te la pell de tot el cos. Si notes que t’ha eixit una taca o piga nova, o que alguna piga ha canviat de color o forma, vés al teu centre de salut. És molt important detectar el CÀNCER DE PELL com més prompte possible per a millorar les possibilitats de la seua curació.
Com protegisc la meua pell?
- Especialment a l’estiu, des del migdia fins a les 5 de la vesprada, procura estar a l’ombra, el sol és molt intens durant eixe temps. Els primers dies cal prendre el sol a poc a poc. No s’ha de passar mai massa temps al sol.
- Protegix-te el cap amb una gorra i el cos amb samarretes, també si estàs fent esport o jugant.
- Els ulls també s’han de protegir amb ulleres solars.
- Posa’t sempre crema amb factor solar 30 o més. Cal posar-se’n 20 minuts abans d’estar al sol.
- Torna a posar-te’n cada 2 – 3 hores i després d’haver suat molt o d’haver-te banyat.
- El bronzejat amb rajos UVA també et pot lesionar la pell.


