Claroscvro Teatro (Andalusia)

Dia 11 d’agost, Palau de Congressos, 19.30h

Claroscvro Teatro (Andalusia)
  • Perduda en el Bosco
  • Dirigit al públic familiar, a partir de 5 anys

Claroscvro
Perduda en el Bosco
Espectacle de titelles, màscares i música en directe

Perduda en el Bosco és una coproducció del Teatre de la Zarzuela i la Companyia Claroscvro i la Fundació Instruments Musicals amb Història amb la col·laboració de FeMÀS, el Festival de la Encomienda de Chiclana de Segura i l’Ajuntament de Granada.

Edat: A partir de 6 anys.
Durada: 43 minuts.
Música instrumental de l’Edat mitjana.
Repartiment: dos titellaires i dos músics
Tècnica: màscares, titelles de pal, de guant, humanette i manipulació directa

Equip tècnic
Julie Vachon amb l’ajuda de Francisco de Paula Sánchez, guió
Francisco de Paula Sánchez, Julie Vachon i Concha Medina, direcció
Francisco de Paula Sánchez, escenografia, selecció musical i disseny il·luminació
Emilio Villalba, direcció musical
Daniel Carrasco i Lorena Fernández, titelles
Javier Fernández Casero, vestuari
Julie Vachon, màscares i objectes
Iván Sierra, María Matas, Francisco de Paula Sánchez, realització escenografia
Iván Sierra, policromia escenografia i titelles
Juan Sánchez Rosales, electrònica
Alejandro Carbonell, programació arduino

Sara Marina: àngel i músic
Emilio Villalba: àngel i músic
Julie Vachon: manipuladora oca, donzella.
Francisco De Paula Sánchez: manipulador Daphne, Peix volador, Cérvol majestuós, Home capgròs, Bruixa, Gripau-mono alat i Mandràgora

Una xiqueta del segle XXI en cadira de rodes demana a un àngel que l’ajude a trobar al seu germà, un nadó que els seus pares han «perdut». Per a poder trobar-li l’àngel li imposa el silenci i es veu immersa en una aventura en l’univers del Bosco, acompanyada d’una simpàtica oca que no pot volar. Això la portarà a reptes personals i proves de superació, valor i intel·ligència.

Programa

Al fet que per gran fremosura, Cantiga de Santa María, s. XIII
Dum Pater familias, Códex Calixtinus s. XII - XIII
Ondas do mar, Martín Codax s. XIII
Tant Quer Santa Maria, Cantiges de Santa María, s. XIII
Quen a us pecadors
Maria Matrem Virgine, Llibre Vermell de Montserrat s. XIV
Non e gran causa, Cantiga de Santa María, s. XIII
Taqsim en modo Hiyaz, Improvisacions andalusís d’Emilio Villalba
El collar de la donzella
Marxa en maqam Hüseyni
Al fet que avondou, Cantiga de Santa María, s. XIII
El Cant de la Sibil·la, Catedral de Còrdova s. X
Lament de Tristano, Anònim. Itàlia s, XIV

Claroscvro

Fundada l’any 2010 per Julie Vachon i Francisco de Paula Sánchez, Claroscvro és una companyia de teatre que usa titelles, màscares i música en viu per a donar forma a les seues històries. Claroscvro creu en la unió de les arts i en la màgia dels senzills contes que es van transmetre de pares a fills a la tènue llum d’un ciri o d’un foc, amb la finalitat d’afrontar la vida en tota la seua plenitud i amb tots els seus dilemes.

El seu primer espectacle Yo soy la locura va ser premiat en el Festival Internacional d’Almagro amb una menció especial per «la recuperació del patrimoni musical barroc, el rigor expressiu i la delicadesa poètica de les imatges». Va ser considerat un dels quatre millors espectacles del món en 2015 pels Young Audiences Music Award (YAMA) i la European Network for Opera and Danse Education (RESEO).

Claroscvro va ser seleccionada per al projecte internacional Art Loop que va desembocar en una exposició i en la projecció d’una obra teatral creada en tan sols set dies, així com la filmació d’un documental del procés creatiu.

El seu segon espectacle, Lazarillo, ha sigut rebut amb gran èxit de crítica i premiat en el Festival Internacional d’Almagro amb una menció especial per «l’excel·lent qualitat de l’aportació musical d’aquesta obra així com l’excepcional moviment del titella, absolutament humanitzat. També s’ha valorat la bellesa i el valor del missatge que transmet».

Emilio Villalba i Sara Marina són músics especialitzats en l’estudi, recuperació i difusió de les músiques i instruments històrics, fonamentalment, el període artístic comprés entre els segles VIII-XVI. Porten més de set anys treballant junts en una àmplia labor concertista per tot el territori nacional, Portugal i França, amb espectacles de música medieval on conjuguen el teatre, la narrativa i una gran riquesa tímbrica en la interpretació de les peces. Han obtingut gran èxit de públic i crítica en festivals com Pórtico do Paraíso (Orense), Femás (Sevilla), Maremusicum (Almeria), Festival Sefardita (Còrdova, León, Girona…), Noites d’Encanto (Portugal), IKFEM (Portugal-Espanya), Les heures Musicales (França), Festival Caprichos Musicales (Comillas), Festival Tres Culturas (Toledo)…

En el seu camí d’estudi i aprenentatge sense fi han reconstruït amb l’ajuda de nombrosos lutiers més de quaranta instruments històrics i han convertit els seus espectacles musicals en un autèntic museu sonor en escena, perquè interpreten aquestes músiques amb una àmplia varietat d’instruments: violes, saltiris, violes de roda, clavisimbalum, organetto, llaüts...

Tenen publicats quatre treballs discogràfics: El Doncel del Mar, melodías medievales desde Estambul a costa da morte (2014), un original treball didàctic; Música per a Princeses, Dracs i Cavallers, música medieval per a xiquets (2015), seleccionat per RNE clàssica i presentat en directe en el 50 Aniversari de Ràdio Clàssica, presentat pel recent Premi Ondas Martín Llade; Al Andalus, música y poesia andalusí (2017) i Sephardica (2019).

En 2017 van crear la Fundació Instruments Musicals amb Història, que realitza tallers educatius, conferències i exposicions amb la seua col·lecció d’instruments històrics. En l’actualitat estan preparant nous espectacles didàctics, publicacions i tractats de música per a aprendre instruments històrics i audiovisuals educatius sobre les músiques antigues. Produeixen ells mateixos el seu treball audiovisual i discogràfic.

Notes

Perduda en el Bosco és la tercera producció de la Companyia hispà-canadenca Claroscvro. Pensada per a un públic de sis anys d’ara endavant, Perduda en el Bosco usa els titelles, les màscares i la música medieval per a narrar una història de superació, reptes personals, valor i intel·ligència.

Els titelles i màscares uneixen a l’espectador amb la seua part ancestral, creen empatia en adults i xiquets i provoquen en l’espectador una resposta emocional i un involucrament que rares vegades es dóna amb actors. És a més un element necessari per a de representar amb fidelitat l’univers estètic del Bosco, la pintura del qual té la força onírica i màgica dels contes en la caverna: síntesi d’anhels, pors i esperances de l’ésser humà. Fascina especialment als xiquets més enllà de la comprensió de la seua complexa simbologia que transformem ací en un conte adaptat a ells.

En Claroscvro creiem en la força narrativa de la música, especialment de la música antiga, que —com la tradicional— posseeix capes d’emoció que atrapen a l’oïdor siga com siga la seua edat. És molt més que un mer acompanyament a l’ús: el seu poder evocador ajudarà el xiquet a seguir la història al marge del seu innegable valor didàctic. Creiem a més que el teatre és la millor via per a fer arribar als xiquets aquesta música.

Perduda en el Bosco és una recreació esteticista que no renúncia als valors i a l’educació, amb la convicció que la bellesa és el vehicle perfecte per a estimar l’art i que els xiquets tenen capacitat suficient per a apreciar-lo.

Amb la col·laboració de: BANKIA - Escolta València

Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola