Nordic Voices (Noruega)

Dia 10 d’agost, Castell del Papa Luna, 22.30h

Nordic Voices (Noruega)
  • Carlo Gesualdo Principe da Venosa / Tomás Luis de Victoria

Nordic voices

Tone Elisabeth Braaten, soprano

Ingrid Hanken, soprano

Ebba Rydh, mezzosoprano

Per Kristian Amundrǿd, tenor

Frank Havrǿi, baríton

Rolf Magne Asser, baix

Programa

Carlo Gesualdo Principe da Venosa / Tomás Luis de Victoria

Solbøn Lasse Thoresen (1955)

Ardens est Cor Meum Tomás Luis de Victoria (1548 – 1611)

Ardens est Cor Meum Carlo Gesualdo. Principe da Venosa (1566-1613)

Nigra Sum Sed Formosa Tomás Luis de Victoria

O vos omnes Carlo Gesualdo

So, ro rara Cançò popular/Frank Havrøy (1969)

Vidi speciosam Tomás Luis de Victoria

Tristis est anima mea Carlo Gesualdo

Incipit Tomás Luis de Victoria

Tenebrae Factae Sunt Carlo Gesualdo

Sov, sov liten gut Cançò popular/Frank Havrøy (1969 -)

Nordic Voices

Nordic Voices és un grup vocal a capella de 6 veus radicat a Oslo, Noruega. Des de la seua formació en 1996, han anat guanyant reputació i reconeixement com un dels millors grups vocals del món en el seu gènere. Els membres de Nordic Voices estan graduats en l’Acadèmia de Música de Noruega i en l’Acadèmia d’Òpera d’Oslo. Comparteixen un llarga experiència en els camps de l’òpera, la composició, la música sacra i la direcció. Interpreten repertoris que van des de la música medieval fins a la música contemporània, explorant amplis espectres de l’expressió musical, des del cant pla fins a estrenes d’obres que componen per a ells per encàrrec. Nordic Voices ha gravat quatre discos, l’últim d’ells sota el títol Lamentations gravat per al segell britànic Chandos. Els seus dos enregistraments anteriors, Reges Terrae (Chandos 2007) i Djånki-Don (Aurora 2008) van rebre una nominació per als premis Spelleman de la indústria discogràfica de Noruega. En 2008 Nordic Voices va rebre el premi Fartein Valen per la seua contribució a la música contemporània noruega. El grup ha oferit concerts per tota Europa, els Estats Units o la Xina.

Tone Elisabeth Braaten, soprano

Tone E. Braaten està graduada en l’Acadèmia de Música de Noruega en 1996 i és membre fundadora de Nordic Voices. A més de cantar en Nordic Voices, és una cantant molt demandada tant per grups noruecs com per grups estrangers i és habitual la seua presència en programes de ràdio i televisió. Ha participat també en nombrosos enregistraments com a solista.

Ingrid Hanken, soprano

Ingrid Hanken va estudiar pedagogia musical i cant en l’Acadèmia Estatal de Música. És una cantant amb llarga experiència que va començar la seua carrera com a xiqueta cantaire. És membre de molts cors i grups de Noruega i l’estranger, entre ells el Cor de Solistes de Noruega, St. Olaf Chori i el Ensemble Bach d’Oslo. Ingrid és una gran experta en el camp de la formació vocal i ha treballat específicament en el camp de la formació vocal per a xiquets. És també professora de teatre musical, conjunt i formació vocal en l’Acadèmia Baardar, escola d’interpretació artística d’Oslo. És component de Nordic Voices des de 1996.

Ebba Rydh, mezzosoprano

La mezzosoprano sueca Ebba Rydh va estudiar cant en Kulturama i en l’Opera Studio d’Estocolm, a més de graduar-se com a Musicòloga per la Universitat de Uppsala. En 2003 va culminar els seus estudis en l’Acadèmia d’Òpera d’Oslo. Habitualment resideix a Oslo, i ofereix nombrosos concerts a Noruega i en altres països com a cantant solista en grups de música renaixentista, barroca i contemporània.

Per Kristian Amundrød, tenor

Va estudiar en l’Acadèmia Estatal de Música d’Oslo. Es va graduar en 1985 en Candidata Magisterii. Posteriorment, en 1996 obté la graduació com a director de cors. Per Kristian té una amplíssima experiència com a director de cor i com a professor de cantants i grups vocals, i és convidat habitualment per molts cors per a oferir classes magistrals de direcció de cors i de cant. És membre de Nordic Voices des de la seua fundació en 1996.

Frank Havrøi, baríton

Va estudiar en l’Acadèmia Nacional de Música i en l’Acadèmia Nacional d’Òpera, totes dues a Oslo. Des de 1997 treballa com a cantant solista. Té una veu molt flexible que li permet cantar diferents estils de música. Ha oferit concerts amb la majoria d’orquestres de Noruega i ha fet concerts en la majoria de festivals noruecs. Ha gravat multitud de discos. Des de 1997 és membre de Nordic Voices, amb qui ha oferit concerts per tot el món. També treballa com a compositor i ha estrenat moltes obres corals.

Rolf Magne Asser, baix

Rolf Magne Asser va estudiar cant i saxofon en l’Acadèmia Noruega de Música. Va ser membre del cor masculí Gli Scapoli i és component del quartet vocal Quattro Stagioni. Amb tots dos grups ha recorregut tota Europa, els EUA i el Japó en diferents gires. Des de 2004 pertany al Cor de l’Òpera Nacional de Noruega, a més d’interpretar alguns rols menors com a solista. Porta treballant molts anys com a cantant amb diferents grups i en diferents estils de música i són molts els discos en els quals ha participat com a solista i cantant de conjunt.

Notes del programa

En 2013 es va commemorar el 400 aniversari de la mort del compositor italià Carlo Gesualdo. La seua extraordinària música ha fascinat al públic de qualsevol època i es troba entre les més experimentals i expressives del Renaixement, i sens dubte les més profundament cromàtiques. En aquest programa volem comparar la seua música amb la d’un contemporani seu, el compositor espanyol Tomás Luis de Victoria.

De fet, el que fascina a la gent no és sol la música de Gesualdo. En observar la seua vida personal descobrim a l’únic compositor-assassine conegut de la història de la música, ja que va matar brutalment a la seua primera esposa i al seu amant en trobar-los junts. Gesualdo va viure la resta de la seua vida aclaparat per la culpa i va patir de depressió fins al final dels seus dies. La mort li va arribar aïllat al seu castell en Avellino.

Victoria, d’altra banda, no solament va ser compositor i un reconegut organista i cantant, sinó que també va ser ordenat sacerdot l’any 1574. Va ser capellà, professor i organista de l’emperadriu María durant més de 17 anys. És el compositor més important de la Contrareforma a Espanya i un dels compositors de música sacra més importants de finals del Renaixement. La seua música reflecteix la seua complexa personalitat, i és elogiada per les seues melòdiques frases i les seues inspirades invencions.

Així que posen-se còmodes i escolten la música d’aquests dos compositors que van viure aproximadament en la mateixa època, però amb vides i en països completament diferents. El programa s’obri amb un compositor noruec, Lasse Thoresen, i conté dues melodies populars noruegues per a contrastar amb els sons del Renaixement.

Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola