Èlia Casanova & La tendresa (València)

Dia 6 d’agost, Castell del Papa Luna, 22.30h

Èlia Casanova & La tendresa (València)
  • L’Universo sulla pelle, àries, madrigals i cantates del Seicento

Èlia Casanova & La tendresa

Èlia Casanova, soprano

Adriana Mayer, mezzosoprano

Laura Salinas, viola de gamba

Fernando Serrano, tiorba

Ramiro Morales, arxillaüt

Jesús Sánchez, guitarra barroca

Daniel Bernaza, cornetto, cornetto muto i flautes

Programa

L’universo sulla pelle: àries, madrigals i cantates del seicento

Torni al lido nocchiero, Benedetto Ferrari (1603 - 1681)

A che più l’arco tendere, Stefano Landi (1586 - 1639)

Se tu sei bella, Giovanni Battista da Gagliano (1594 - 1651)

Chi nel regno almo d’amore, Giovanni Felice Sances (1600-1679)

Begli occhi, Girolamo Frescobaldi (1583- 1643)

Que sí puo fare, Barbara Strozzi (1619-1677)

L’amante consolato, Barbara Strozzi (1619 - 1677)

L’amante segreto “voglio morire”, Barbara Strozzi (1619 - 1677)

Parto, O bella, Giovanni Paolo Colonna (1637-1695)

Socorretemi, per pietá Anònim

Felici gl’animi ,Giovanni Girolamo Kapsberger (1580- 1651)

Èlia Casanova

Es titulada Superior de Canto pel Conservatori de Música de València. Es va especialitzar en música antiga, becada per l’Institut Valencià de la Música, amb el prestigiós tenor Andrew King. Ha sigut guardonada amb diferents premis en l’àmbit de la música antiga, entre els quals destaquen el Cecil Drew Oratorio Prize (Anglaterra) i el Premi del Concurs Internacional de Música Antiga de Gijón. Treballa regularment com a solista amb grups especialitzats com Capella de Ministrers, Qvinta Essençia, Al Ayre Español, Armonia degli Affetti, Harmonia del Parnàs, Meditarrània Consort, L’Arcàdia, Duo Alamire o Amystis cor de cambra. Fins hui ha gravat nou discos amb diverses agrupacions: Arrels. Entre la tradició i el patrimoni (Capella de Ministrers, 2018) DREIZEHN Stockhausen & Hildegarda (Amores Grup de Percussió, 2018) La Ruta de la Seda (Capella de Ministrers, 2017) Corpus Christi. Music For The Octave Of Corpus Christi In The Corpus Christi Royal College Of Valencia (Victoria Musicae, 2017) O Pretiosum (J.B Menges) (Amystis, 2015) Lamentationes Jeremiae Prophetae (Victoria Musicae, 2014) Complete vocal works of Cabanilles (Amystis, 2012) i La Gloria del Barroco (La Llum de les Imatges) (diversos artistes, 2009-2010).

La tendresa

La tendresa és una formació especialitzada en música antiga fundada en 2015 per Èlia Casanova. Aquest conjunt es consolida amb la intenció de reunir músics sota un mateix nom que acompanyen les propostes musicals de la seua fundadora amb un objectiu principal: la interpretació de la música antiga amb el major rigor i afecte. Els seus integrants són músics de reconegut prestigi nacional i internacional que treballen regularment amb grups professionals d’alt nivell com Al Ayre Español, Forma Antiqva, Música Ficta, La Gran Chapelle, Evo, Camerata Iberia, La Capilla Real de Madrid, Capilla Jerónimo de Carrión, Capilla Iberica, Mil·lenni Ensemble, Ars Longa de La Havana, Elyma, Hipocampus, Musica Liberata, a més de participar com a solistes en els millors festivals de música antiga de tot el món.

La Tendresa va fer el seu debut en el 2015 en el Teatre Real Coliseu de Carles III en Sant Lorenzo de El Escorial amb un programa sobre erotisme en el barroc que va assolir grans èxits. Des d’aquest moment han estat preparant el seu primer treball discogràfic: L’universo sulla pelle, amb obres del primer barroc italià.

Notes

La música del Seicento serveix de llenç i com a forma d’expressió amorosa. L’harmonia queda al servei de la paraula que reflexiona sobre l’amor en els seus diferents estats: l’amor subtil i ingenu, l’amor profund, l’amor etern, la passió, el temor de la separació que amb el temps derivarà a fer palpable el dolor de l’absència, la memòria del cos.

Giovanni Felice Sances, Giovanni Battista da Gagliano i Giovanni Paolo Colonna comparteixen programa amb compositors més cèlebres com Girolamo Frescobaldi, Stefano Landi, Giovanni Girolamo Kapsberger, la compositora Barbara Strozzi i Benedetto Ferrari. Es tracta d’una recopilació d’obres del primer barroc italià a una i dues veus.

Arias, madrigals i cantates poc conegudes, algunes mai abans registrades i, no obstant això, repertori d’una alta qualitat compositiva.

Una música de gran teatralitat que a través de les inflexions vocals expressa tota l’emoció continguda en el discurs. D’aquesta manera els compositors del segle XVII pretenen introduir-nos en el món dels sentiments i les sensacions. Música que toca els sentits i la pell a través de la monodia acompanyada; veus i instruments l’acompanyament dels quals se supedita totalment a la poesia, essència i fonament de la «seconda pratica».

Amb la música acariciem els límits de l’espai.

Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola