Iagoba Fanlo (País Basc)

Dia 3 d'agost, Castell del Papa Luna, 22.30 h

Iagoba Fanlo (País Basc)
  • Suites per a violoncel de Johann Sebastian Bach
Programa

Iagoba Fanlo, violoncel

Suites per a violoncel sol - Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Suite en re menor BWV1008

Prélude

Allemande

Sarabande

Menuets I et

II Gigue

Suite en mi bemoll major BWV1010

Prélude

Allemande

Courante

Sarabande

Bourrées I et II

Gigue

Suite en do menor BWV1011

Prélude

Allemande

Courante

Sarabande

Gavottes I et II

Gigue

Iagoba Fanlo, violoncel

Actualment és Cap del Departament de Corda del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid i professor del Conservatori del Liceu a Barcelona. Ha impartit classes magistrals en centres com la Royal Academy of Music de Londres o l’Acadèmia de Música de Noruega.

Col·labora habitualment com a professor i director del Festival Junger Künstler de Bayreuth i ha sigut tutor de violoncels de la European Union Youth Orchestra (EUYO).

El seu enregistrament de la música per a violoncel i piano de la Generació del 27 així com la de les Sis suites per a violoncel sol de Johann Sebastian Bach han rebut les millors crítiques dels mitjans especialitzats, sent disc especialment recomanat en diaris com El País, El Mundo o ABC i les revistes CD Compact, Ritmo, The Strad i Scherzo.

En 1994 va ser seleccionat per a interpretar el concert d’Edward Elgar sota les batutes de Yehudi Menuhin i Lynn Harrell, debutant al costat d’aquest últim i l’orquestra de la Royal Academy de Londres aquell mateix any. Ha sigut solista amb la London New Sinfonia, Northern Chamber Orchestra, Saint Petersburg’s Chamber Orchestra, Orquestra Simfònica de Ciudad Real, Euskadiko Orkestra, Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, Reial Orquestra Simfònica de Sevilla, Orquestra Nacional d’Espanya, Orquestra Filharmònica de Màlaga, Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, North Czech Philharmonic Orchestra, Virtuosi di Praga o l’Orquestra Nacional de Panamà interpretant els concerts d’Haydn, Dvorák, Boccherini, María Teresa Prieto, Chaikovski, Martínez Burgos, Beethoven, Gulda, Nin-Culmell o Rodrigo entre altres, al costat de les batutes de Oldrich Vlcek, Jordi Bernàcer, Pedro Halffter, Rafael Sanz-Espert, Yeruham Sharovsky, Rossen Milanov, Charles Olivieri-Munroe, Hadrian Ávila, Ondrej Lenard, Juan Cantarell Rocha, Antoni Ros-Marbá, José de Eusebio o Colin Metters.

En 2009 va oferir la primera audició de l’obra inèdita per a violoncel i piano de Pau Casals a petició de la pròpia Fundació Casals. Prestigiosos compositors com Alfedo Aracil, Benet Casablancas, Enric Guimerà, Miguel Del Barco, Tomás Aragüés, Imanol Bagueneta, Antonio Romero, Ramón Paús, Javier Jacinto, Manuel Martínez Burgos, Gonzalo Díaz Yerro, Pedro Halffter o Carlos Perón li han dedicat les seues obres.

La seua activitat amb el violoncel barroc l’ha portat a compartir escenari amb Simon Standage, David Schrader o Laurence Dreyfus i a realitzar un disc compacte juntament amb Alberto Martínez Molina amb sonates de Domenico Porretti i Luigi Boccherini. Segons Anner Bijlsma, «en aquest disc és com si es poguera escoltar al mateix Boccherini tocant».

Notes

Conta Adrià en les seues memòries (segons Marguerite Yourcenar) que la música és l’arquitectura invisible. Si fos així, Bach seria l’arquitecte total. Revoluciona la forma des de la profunda anàlisi de l’obra dels seus antecessors; el que és una revisió constructiva de la memòria històrica musical. Edifica l’obra des d’un nivell formal tan complex que no deixa lloc a la ment per a abstraure’s de la seua escolta. No dóna alternativa.

Et guia pel seu edifici mostrant un i cadascun dels angles de la seua estructura en els quals l’oïdor pot sentir i pot acomodar-se en un marge infinit de possibilitats emocionals. És per això que la música de Bach queda al marge de qualsevol estil. Ni barroca ni clàssica, la música de Bach és espiritual. Difícilment podem trobar en un altre compositor tanta varietat d’interpretacions, tan diferents entre si i amb tanta llibertat en la seua comprensió. La seua música es descobreix en cada escolta i es reescriu en cada interpretació.

Cada vegada comprenc millor la famosa frase de l’escultor Eduardo Chillida, gran admirador de Bach i que va ser guia de la seua creativitat durant la seua immensa trajectòria: «Salutació a Bach, modern com les ones, antic com la mar, sempre mai diferent, però mai sempre igual».

Recorde amb afecte les tapes blavoses que cobrien el meu primer llibre amb les Suites de Johann Sebastian Bach. A penes comptava jo amb deu anys d’edat i amb encert va fotocopiar el meu Aita una edició l’original de la qual m’ha acompanyat durant tot aquest temps. D’un costat, el manuscrit d’Anna Magdalena Bach i de l’altre la revisió d’un famós violoncel·lista.

A penes la utilitze ja hui dia, en part per preservar les rúbriques sobre ella de Mstislav Rostropóvitx i de Aita Barandiarán —aquesta a la venerable edat de 101 anys—. El facsímil de les edicions d’Anna Magdalena, segona esposa del Cantor de Leipzig, i de Johann Peter Kellner, organista contemporani i admirador de Bach, guien el meu estudi d’aquesta obra de la qual un sempre té la sensació d’aprendre una cosa nova en cada lectura.

El que en aquells inicis suposava una dificultat afegida, per la peculiar grafia manuscrita, es va convertir en única font d’estudi, d’investigació i de desesperació. Les anotacions que hui em semblaven excel·lents, caducaven amb rapidesa, però tot menys acceptar servilment les anotacions d’un intèrpret a qui aspirava a emular no en els seus gestos, arcs o digitacions, sinó en la seua capacitat de donar una lectura amb sentit propi a la meravella de música que es desplegava davant meu. Hui encara em sorprenc d’aquella primerenca maduresa quan veig la dura competència que suposava la taula de windsurf de la meua infància i l’esplendorosa platja de la Concha de la meua Donostia natal. Però segur que de mar a mar, amb l’incomparable marc en el qual hui ens trobem des de la imaginació d’una creativa programació, compositor, públic, auditori, instrument i intèrpret, ens guiaran aquesta nit en un ambient idoni per a gaudir d’aquesta incomparable bellesa musical. I de tot això ens quedarà sempre el record, l’emoció.

Iagoba Fanlo - Madrid, març de 2019

Peñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola