Emilio Villalba & Sara Marina (Andalusia)

Dia 3 d’agost Palau de Congressos, 19.30h

Emilio Villalba & Sara Marina (Andalusia)
  • Amadís y el tresor de la música
  • Dirigit al públic familiar, a partir de 5 anys

Amadís i el tresor de la música

Emilio Villalba, viola de tecles, zanfoña, cítola, llaüt, guiterna, arpa gòtica i viola medieval

Sara Marina, clavisimbalum, organetto, trompa marina, darbouka, panderos i narració

Un cavaller medieval ha trobat un misteriós pergamí. Pensant que és el mapa d’un tresor viatjarà per l’Europa medieval buscant ajuda per a desxifrar-lo.

En el seu camí coneixerà un rei que vol casar a la seua filla, un professor de dansa, un músic de Bagdad, un drac al qual amansir amb una dolça música...

Acompanya’ns en aquesta aventura per a descobrir els secrets que guarda el misteriós pergamí, a través de músiques antigues, de regnes llunyans en la memòria però pròxims en la distància. Música escrita per a instruments que són autèntiques màquines per a viatjar en el temps.

Programa

Cantemir VII, anònim otomà/Dimitrie Cantemir
Ductia, anònim s. XIII
Dansa anglesa, anònim s. XIII
Nuba andalusí, fragment en hiyaz
Dansa cèltica, anònim s. XIII
Il trotto, dansa italiana s. XIV
VII Estampida real, Cancioner del Rei, s. XIV
Com podem per sas culpas, Cantiga de Santa María, s. XIII
Dum pater familias, Códex Calixtinus, s. XIII
Saltarello, anònim s. XIII
Tanto que Santa María, Cantiga de Santa María, s. XIII

Notes

Emilio i Sara Marina acosten al públic infantil, de 0 a 100 anys, al sempre sorprenent i de vegades misteriós món medieval.

Acompanyats d’una xicoteta exposició d’instruments musicals, fidels reproduccions d’originals, ens portaran de la mà a terres de llegenda, de cavallers, castells, palaus i tavernes.

Emilio Villalba & Sara Marina

Multi-instrumentistes i investigadors de la música antiga, Emilio Villalba i Sara Marina són músics especialitzats en la recuperació i difusió de les músiques històriques compreses entre els segles VIII-XVI. Porten més de huit anys desenvolupant un ampli treball concertista per Espanya, Portugal i França, amb espectacles on conjuguen música, teatre i narrativa.

En aquesta trajectòria han reconstruït amb l’ajuda de lutiers més de quaranta instruments històrics, convertint els seus espectacles en un autèntic museu sonor en escena: violes, violes de mà, saltiris, viola de roda, clavisimbalum, organetto…

Han participat en Festivals com: Pórtico do Paraíso, FeMàs, Maremusicum, Festival Sefardita, Noites d’Encanto, IKFEM, Els heures Musicals, Festival Caprichos Musicales, Festival Tres Culturas, Noches en los jardines del Real Alcázar…, on han obtingut gran èxit de públic i crítica.

En 2017 creen la Fundació Instrumentos Musicales con Historia, que té com a finalitats la investigació, recuperació, posada en valor i difusió de la música antiga a través de la reconstrucció i utilització d’instruments musicals històrics. Amb els instruments que formen el patrimoni de la seua fundació, el duo realitza tallers educatius, conferències i exposicions temporals.

Amb una cuidada posada en escena i un laboriós treball de reconstrucció i arranjaments musicals, els seus concerts contenen una selecció de peces que van des de les músiques d’Al Andalus i cançoners de la tradició sefardita, fins a la música de còdexs medievals, arribant al Renaixement Espanyol.

Sara Marina i Emilio Villalba es preocupen també pel públic infantil. Han creat diversos projectes didàctics per als més xicotets, com Amadís i el tresor de la Música, o Perduda en el Bosco, una obra de titelles i música medieval en directe, en coproducció amb la companyia Claroscvro Teatre i el Teatre de la Zarzuela de Madrid.

La seua exposició Instruments Musicals amb Història, de caràcter itinerant, mostra al públic una gran varietat d’instruments històrics així com les fonts pictòriques i escrites que van servir per a la seua reconstrucció, realitzant durant la mateixa demostracions de cada instrument en mini recitals.

Emilio Villalba i Sara Marina són artistes multidisciplinaris; en les seues produccions musicals inventen, dissenyen i realitzen tot el procés: fotografia, il·lustracions, disseny gràfic i realització musical; així com la direcció i edició de continguts audiovisuals: videoclips i documentals.

Tenen publicats quatre treballs discogràfics: El Doncel del Mar, melodies medievals des d’Istanbul a costa da morte (2014); el treball didàctic Música per a Princeses, Dracs i Cavallers, música medieval per a xiquets (2015), seleccionat per RNE clàssica i presentat en directe en el 50 Aniversari de Ràdio Clàssica; Al Andalus, música i poesia andalusina (2017) i Sephardica (2019)

Emilio Villalba, com a il·lustrador i dissenyador, participa en nombrosos festivals de música antiga realitzant el disseny de cartells i difusió publicitària.

Amb la col·laboració de: BANKIA: Escolta ValènciaPeñiscola - Sede ElectrónicaTurismo Peñiscola